Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Makaron z łososiem i zielonym groszkiem

Uwielbiam pasty! Nie tylko za smak ale przede wszystkim za prostotę i szybkość przygotowania. Dziś zapraszam na makaron z łososiem i zielonym groszkiem w śmietanowym sosie z dodatkiem pora i świeżego tymianku. Pyszne i sycące danie, które przygotujecie w niecałą godzinę. Polecam!

Składniki:

  • 300 g makaronu użyłam Rigatoni
  • 300 g fileta z łososia
  • 1 biała część pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • świeży tymianek
  • 80 g mrożonego zielonego groszku
  • ½ łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 50 ml śmietanki 30 lub 36%
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki tartego parmezanu

 

Dodatkowo do przygotowania łososia:

  • sól
  • pieprz grubo mielony
  • sok z ok ½ cytryny
  • 2 plasterki cytryny
  • kilka gałązek koperku

 

Przygotowanie łososia:

Filety z łososia, płuczemy, oczyszczamy i przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na wierzch kładziemy gałązki koperku i plasterek cytryny. Wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Każdy filet oddzielnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie możemy otworzyć folię i podpiec łososie przez 5 minut.

Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok.

Białą część pora kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pora. Pod koniec delikatnie solimy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy kilka chwil i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mrożony groszek, skórkę z cytryny i redukujemy o połowę (gotujemy ok. 4 minut). Po tym czasie dodajemy śmietankę i 1 łyżkę świeżych listków tymianku. Dusimy aż sos zgęstnieje. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i upieczonego łososia podzielonego na mniejsze kawałki. Mieszamy delikatnie, posypujemy tartym parmezanem i podajemy.

Smacznego!

Zostaw komentarz



Close