Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem – romantyczna kolacja w stylu włoskim
Makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem – romantyczna kolacja w stylu włoskim

Makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem – romantyczna kolacja w stylu włoskim

  • Makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem – romantyczna kolacja w stylu włoskim

„Przez żołądek do serca” to powiedzenie stare jak świat, jednak ciągle znajduje swoje potwierdzenie w rzeczywistości. To również hasło przewodnie nowego konkursu organizowanego przez markę Oak View, w którym możecie wygrać mnóstwo wspaniałych nagród!

Wystarczy wejść na stronę http://www.konkursoakview.pl/ i zdradzić swój przepis na romantyczną kolację!
Spieszcie się! Konkurs trwa do dnia 06.07.2018!

Makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem – romantyczna kolacja w stylu włoskim

Tymczasem chcę podzielić się z Wami moim sprawdzonym przepisem na makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem. To danie to idealna propozycja na romantyczną kolację w stylu włoskim. Lekkie, aromatyczne i proste! Minimum składników, maksimum smaku. Koniecznie pamiętajcie też o winie, które znacząco poprawia smak dania i rozluźnia atmosferę. My zdecydowaliśmy się na czerwone półwytrawne wino Oak View, które idealnie pasuje do makaronów.

Składniki:

  • 300 g makaronu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów lub 500 g świeżych pomidorów
  • ½ papryczki chili
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ bakłażana
  • 60 g czarnych oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki
  • tarty ser parmezan

Makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem – romantyczna kolacja w stylu włoskim

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie (ok. 2-3 minut krócej niż zaleca producent). Odcedzamy i odstawiamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną ostrą papryczkę i słodką mieloną paprykę. Smażymy wszystko kilka minut po czym dodajemy bakłażana pokrojonego w 2 cm kostkę. Całość smażymy 3-4 minuty i zalewamy pomidorami z puszki – w sezonie można użyć świeżych pomidorów. Dusimy aż nadmiar płynów odparuje. Sos doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Na koniec dodajemy oliwki, odcedzony makaron i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze.

Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem.

Mam nadzieję, że przepis się Wam spodoba i weźmiecie udział w konkursie.

Makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem – romantyczna kolacja w stylu włoskim

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź