Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0559.900 - Makaron ze świeżymi grzybami
4
Makaron ze świeżymi grzybami
  • 0559.900 - Makaron ze świeżymi grzybami

Dziś zapraszam na grzybowe szaleństwo! Makaron ze świeżymi grzybami. Pyszne, aromatyczne danie o intensywnym smaku. Jeśli lubicie grzyby musicie koniecznie spróbować! Sezon grzybowy trwa więc zapraszam do lasu!

Makaron ze świeżymi grzybami

Składniki:

  • 200 g makaronu pappardelle
  • 300 g świeżych grzybów leśnych np. podgrzybków
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • świeży tymianek
  • 250 ml bulionu grzybowego
  • 50 ml śmietanki 30 lub 36%
  • sól
  • pieprz

 

Makaron ze świeżymi grzybami

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Grzyby oczyszczamy i kroimy na pół lub w ćwiartki. Szalotki kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i podsmażamy grzyby ok. 7-10 minut. Pod koniec delikatnie solimy. Na drugiej patelni albo w rondelku rozpuszczamy pozostałe masło i podsmażamy szalotki i przeciśnięty przez praskę czosnek, zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i redukujemy o połowę. Dodajemy śmietankę, podsmażone grzyby i 1 łyżkę świeżych listków tymianku. Dusimy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy delikatnie i podajemy.

Makaron ze świeżymi grzybami

Makaron ze świeżymi grzybami

Mogą Ci się spodobać również

Komentarze

  • Małgośka

    Written on 26 stycznia 2016

    Makaron tak przygotowany jest super. Z ziół wolę natkę pietruszki lu kolendra. Mogę poradzić, jak robić potrawę poza sezonem. Jestem zapaloną grzybiarką, nie jestem w stanie przejść świeżych grzybów na bierząco. Dobry sposób na przechowanie. Świerze grzyby (wszystkie poza kaniami^ piją bardzo dużo tłuszczu) rzucam na masło,i wysmżam do całkowitej redukcji płynu, na końcu cały czas mieszam,żeby nie przywierały do patelni. Po wystygnięciu zamrażarka. Prawie nic nie tracą na wyglądzie i smaku. A w środku zimy to skarb. Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
    • Marta

      Written on 27 stycznia 2016

      Małgosiu, bardzo dziękuję za przydatne informacje – myślę, że nie tylko ja skorzystam na Twojej wiedzy :). My też uwielbiamy zbierać grzyby. Pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź