Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0481.900 - Makaron z krewetkami cukinią i szafranem
1
Makaron z krewetkami cukinią i szafranem
  • 0481.900 - Makaron z krewetkami cukinią i szafranem

Dziś zapraszam na danie proste lecz wyjątkowe w smaku – makaron z krewetkami cukinią i szafranem! Idealny letni posiłek! Chrupiące cukinie, delikatne krewetki, białe wino, śmietanka i on.. tajemniczy szafran! Najdroższa i najszlachetniejsza przyprawa świata, a raczej jej odrobinka sprawia, że danie to jest niezwykle smaczne i eleganckie.

Makaron z krewetkami cukinią i szafranem

Składniki na dwie porcje:

  • 250 g makaronu użyłam Bavette Barilla
  • 250 g cukinii (użyłam mini cukinii)
  • 3 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g średnich krewetek
  • 70 ml białego wytrawnego wina
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 opakowanie szafranu (0,12 g)
  • 50 ml gorącej wody
  • sól
  • pieprz

 

Makaron z krewetkami cukinią i szafranem

Przygotowanie:

Makaron Bavette gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.

Szafran zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok.

Krewetki myjemy i usuwamy głowy. Następnie delikatnie podważamy poszczególne kawałki pancerza i zdejmujemy je po czym usuwamy odnóża, delikatnie je pociągając.

Na koniec nacinamy krewetki nożem wzdłuż zewnętrznej krawędzi (na grzbiecie) i wewnętrznej (na brzuchu) i usuwamy ciemną żyłkę (jelito). Jeszcze raz dokładnie płuczemy krewetki.

Cukinię kroimy w cienkie plasterki np. przy użyciu mandoliny.

Makaron z krewetkami cukinią i szafranem

Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy drobno posiekaną szalotkę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i polewamy ją białym winem. Dusimy aż wino całkowicie odparuje. Do cebuli dodajemy oliwę i cukinię, podsmażamy kilka chwil i dodajemy krewetki oraz odrobinę soli i pieprzu. Gotujemy ok. 3-4 minut.

Patelnię zdejmujemy z ognia i ostrożnie wlewamy śmietankę i wodę z szafranem. Mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy makaron, dokładnie mieszamy i podgrzewamy.

Podajemy ciepłe.

Smacznego!

Makaron z krewetkami cukinią i szafranem

Trackback z twojej strony.

Komentarze

  • Jem zdrowo blog

    Written on 28 czerwca 2016

    Uwielbiam takie dania. Smakują bardzo dobrze, wyglądają wyśmienicie, a w wykonaniu są proste i szybkie.
    Zapraszam również do mnie na bloga.

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź