Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Marchewki z kruchego ciasta nadziewane pastą jajeczną

Dziś idealna propozycja na Wielkanocne śniadanie i nie tylko! Marchewki z kruchego ciasta nadziewane pastą jajeczną nie tylko cieszą oko ale i podniebienie. Pyszne kruche ciasto napełnione delikatną pastą jajeczną z dodatkiem parmezanu. Do przygotowanie marchewek możecie użyć również gotowego ciasta francuskiego.

Marchewki z kruchego ciasta nadziewane pastą jajeczną

Składniki na ciasto:

  • 170 g masła
  • 170 g kwaśniej śmietany
  • 335 g mąki tortowej
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka kurkumy

 

Dodatkowo:

  • 1 białko do posmarowania ciasta

 

Marchewki z kruchego ciasta nadziewane pastą jajeczną

Składniki na pastę jajeczną:

  • 3 jajka ugotowane na twarda
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • ½ łyżeczki musztardy sarepskiej
  • ½ łyżeczki chrzanu
  • pieprz
  • opcjonalnie sól

 

Marchewki z kruchego ciasta nadziewane pastą jajeczną

Przygotowanie ciasta:

W misce mieszamy mąkę, sól, kurkumę, śmietanę i masło. Zagniatamy elastyczne ciasto. Owijamy je w folię i chowamy na 30 minut do lodówki. Jak ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je na cienki placek na lekko posypanym mąką blacie.

Marchewki z kruchego ciasta nadziewane pastą jajeczną

Ciasto tniemy w paski o szerokości ok. 2 cm. Paski składamy na pół i wałkujemy w ruloniki. Ruloniki smarujemy białkiem. Jeden koniec przyklejamy do końca rożka posmarowanego masłem (foremki do pieczenia rurek) i owijamy wokół rożka. Odstawiamy na bok. W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut. Jeszcze ciepłe rurki/marchewki zdejmujemy z foremek. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Zamiast kruchego ciasta możemy użyć ciasto francuskie. Przed pieczeniem ciasto francuskie należy posmarować roztrzepanym jajkiem.

Marchewki z kruchego ciasta nadziewane pastą jajeczną

Przygotowanie pasty jajecznej:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobna kostkę. Dodajemy szczypiorek drobno posiekany, parmezan, majonez, chrzan i musztardę. Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Mieszamy aż składniki się połączą.

Pastę jajeczną przekładamy do szprycy bez końcówki i napełniamy nią wystudzone marchewki. Dekorujemy gałązkami natki pietruszki.

Marchewki z kruchego ciasta nadziewane pastą jajeczną

Marchewki z kruchego ciasta nadziewane pastą jajeczną

 

 

Zostaw komentarz



Close