Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 3865.900 - Maślana tarta orzechowo truskawkowa
Maślana tarta orzechowo truskawkowa
  • 3865.900 - Maślana tarta orzechowo truskawkowa

Dziś znowu zagościły u mnie truskawki! Nie mogłam się oprzeć i musiałam zrobić coś słodkiego. Padło na tarte, ale nie byle jaką. Idealnie krucha, maślana tarta orzechowo truskawkowa z pysznym kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Wiem.. wiem już brzmi pysznie ale to nie wszystko! Dodatkowo do ciasta dodałam mielone orzechy i przełożyłam sosem z krówek! Niebo w gębie!

Maślana tarta orzechowo truskawkowa

Składniki na ciasto:

  • 140 g mąki tortowej
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki lodowatej wody
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

 

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki kremowej 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300 g truskawek

Maślana tarta orzechowo truskawkowa

Składniki na sos:

  • 300 g krówek (najlepiej kruchych)
  • 40 ml mleka
  • 1 łyżka masła

 

Dodatkowo:

  • 50 g płatków migdałowych
  • tłuszcz do formy

Maślana tarta orzechowo truskawkowa

Przygotowanie ciasta:

Orzechy włoskie mielimy np. w młynku do kawy i mieszamy z mąką. Dodajemy posiekane masło i całość wkładamy na 10 minut do zamrażalki. Schłodzone składniki zaczynamy wyrabiać, na początku będzie to dość trudne. Następnie dodajemy żółtko, cukier puder, odrobinę soli i 1-2 łyżki bardzo zimnej wody i zagniatamy. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut, a następnie rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy 20-24 cm (można też formę wykleić ciastem). Nadmiar ciasta odcinamy, a formę wkładamy na 15 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy przez 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut aż ciasto będzie złote. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Maślana tarta orzechowo truskawkowa

Przygotowanie sosu:

Cukierki krówki kruszymy i przekładamy do rondelka z grubym dnem. Dodajemy masło i mleko i rozpuszczamy na małym ogniu. Zagotowujmy i zdejmujemy z palnika.

Maślana tarta orzechowo truskawkowa

Przygotowanie kremu:

Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier pudem. Bitą śmietanę dodajemy do serka i delikatnie mieszamy. Truskawki myjemy i troimy w ćwiartki, ostrożnie dodajemy do masy z bitą śmietaną i mieszamy.

Maślana tarta orzechowo truskawkowa

Płatki migdałowe prażymy.

Na wystudzony spód tarty wykładamy ¾ zimnego sosu, który posypujemy ok. połową uprażonych migdałów. Następnie nakładamy krem. Całość polewamy pozostałym sosem, możemy dodatkowo udekorować truskawkami i posypujemy migdałami.

Maślana tarta orzechowo truskawkowa

Pozostaw odpowiedź