Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
1 komentarzy

Mięsna babka

Specjalnie na ostatni mecz przygotowałam taką mięsną babkę! Wszyscy byli zachwyceni zarówno jej wyglądem jak i smakiem! Soczysty klops otulony chrupiącym boczkiem! Idealna propozycja na większe imprezy.

Mięsna babka

Składniki na mięsną babkę:

  • 400 g wędzonego boczku w plasterkach
  • 1 ½ kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 3 cebule
  • 1 papryka
  • 5 suszonych pomidorów
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 5 łyżek ketchupu
  • sól
  • pieprz

 

Dodatkowo:

  • 6 jajek
  • tłuszcz do formy

 

Mięsna babka

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Spód formy do pieczenia babek (użyłam takiej z wyjmowanym dnem) smarujemy tłuszczem i wykładamy plasterkami boczku – plasterki powinny na siebie zachodzić.

Czosnek, paprykę, cebulę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa mielonego. Następnie dodajemy musztardę i ketchup i dobrze wyrabiamy aż składniki się połączą. Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz wszystko mieszamy.

Mięsna babka

Na boczek, nakładamy ok. połowy masy mięsnej, tworząc wieniec. Ważne żeby mięso nie wychodziło poza formę. Następnie na mięsie układamy jajka, delikatnie je wciskamy w masę i przykrywamy pozostałym mięsem. Mięso otulamy plasterkami boczku.

Możemy użyć też klasycznej formy do pieczenia babek.

Mięsna babka

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. Ja swoją mięsną babkę przykryłam folią aluminiową (jeśli będziecie piec w klasycznej formie nie musicie tego robić) i wstawiłam do piekarnika na ok. 90 minut. Po tym czasie zdjęłam folię, temperaturę zwiększyłam do 180 stopni i piekłam jeszcze ok. 15-20 minut aż boczek się zarumienił.

Mięsna babka najlepiej smakuje na ciepło!

Mięsna babka

Mięsna babka

One Comment

Zostaw komentarz



Close