Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Migdałowe ciasto z agrestem

Dziś zapraszam na szybkie i bardzo smaczne migdałowe ciasto z agrestem. Lekko kwaskowate z wyczuwalną nutką migdałów, idealne bo popołudniowej kawy.

Migdałowe ciasto z agrestem

Składniki:

  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 80 g mąki tortowej
  • 75 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

 

Dodatkowo:

  • 300 g agrestu
  • 30 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych
  • cukier puder do posypania

Migdałowe ciasto z agrestem

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę, dodajemy jajka i miksujemy na jednolita masę. Płatki migdałowe mielimy na mąkę (można użyć robota lub młynka do kawy). Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, zmielonymi migdałami i solą, dodajemy do masy jajecznej. Ciasto wylewamy do natłuszczonej, wyłożonej papierem do pieczenia, okrągłej tortownicy o średnicy 20 cm. Agrest mieszamy z cukrem pudrem i rozkładamy na cieście. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie posypujemy po wierzchu płatkami migdałowymi i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut do tzw. suchego patyczka.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Migdałowe ciasto z agrestem

Zostaw komentarz



Close