Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
8 komentarzy

Mini bezy z mandarynkami i sosem z whisky

To, że uwielbiam bezy już pewnie zauważyliście! To jeden z moich ulubionych deserów. Dziś w wydaniu idealnym na zimowe wieczory! Mini bezy z mandarynkami i sosem z whisky są obłędne w smaku. Sezon na mandarynki uważam za otwarty więc można się nimi objadać do woli. Ja zachęcam Was do takiego połączenia – chrupiąca beza, delikatny krem i karmelowy sos z dodatkiem alkoholu. Niebo w gębie!

Mini bezy z mandarynkami i sosem z whisky

Składniki na bezy:

  • 2 białka z dużych jaj (klasa L)
  • 100 g drobnego białego cukru
  • 20 g brązowego cukru
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki soku z cytryny

 

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 150 ml schłodzonej śmietanki kremowej 30% lub 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 20 g deserowych kropelek czekoladowych (lub posiekanej czekolady)
  • 4-5 mandarynek

 

Składniki na sos z dodatkiem whisky:

  • 50 g brązowego cukru
  • 20 g masła
  • 50 ml śmietanki kremowej 30% lub 36%
  • 50 ml whisky

Mini bezy z mandarynkami i sosem z whisky

Przygotowanie bezy:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. Dużą blachę do pieczenia, wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze przy pomocy kubka lub małego talerzyka odrysowujemy 5-6 okręgów. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy biały i brązowy cukier, cały czas ubijając. Na koniec gdy piana jest już sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.

Pianę wykładamy na narysowane okręgi. Wstawiamy do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i suszymy bezy przez ok. 80-90 minut. Bezy będą chrupiące z zewnątrz, na spodzie, po bokach i w samym środku pozostaną wilgotne.

Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezy do wystygnięcia.

Mini bezy z mandarynkami i sosem z whisky

Przygotowanie kremu:

Serek mascarpone miksujemy. W drugiej misce ubijamy śmietanę na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Bitą śmietanę dodajemy do mascarpone i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy do kremu czekoladę i jeszcze raz delikatnie mieszamy.

Krem przechowujemy w lodówce.

Mini bezy z mandarynkami i sosem z whisky

Przygotowanie sosu z whisky:

Na patelni lub w rondelku podgrzewamy cukier na średnim ogniu. Gdy cukier zacznie robić się płynny dodajemy masło i energicznie mieszamy. Gdy otrzymamy jednolitą masę, zdejmujemy patelnię z palnika i ostrożnie wlewamy śmietankę połączoną z whisky. Ponownie energicznie mieszamy aż składniki się połączą. Gotujemy kilka chwil aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy sos z palnika i odstawiamy żeby przestygł.

Na bezowe blaty nakładamy krem. Na wierzch układamy obrane plasterki mandarynek. Całość polewamy sosem z whisky.

Mini bezy z mandarynkami i sosem z whisky

zBLOGowani.pl

8 komentarzy

Zostaw komentarz



Close