Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1261.900 - Mini ptysie z oszukanym foie gras
Mini ptysie z oszukanym foie gras
  • 1261.900 - Mini ptysie z oszukanym foie gras

Ten przepis to było prawdziwe wyzwanie! Chciałam pokazać, że ze zwykłego pasztetu można przygotować wykwintną przystawkę. Mini ptysie z oszukanym foie gras nie tylko pięknie wyglądają ale również świetnie smakują. Malutkie ptysie przełożone delikatnym musem na bazie drobiowego pasztetu, złotego sera lazur i śmietanki w połączeniu z włoskimi orzechami to idealna przekąska na jeden kęs!

Mini ptysie z oszukanym foie gras

Składniki na ptysie:

  • 65 ml wody
  • 55 ml oleju
  • 75 g mąki pszennej
  • 3 małe jaja
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki na nadzienie:

 

Mini ptysie z oszukanym foie gras

Przygotowanie ptysi:

Olej zagotowujemy z wodą. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (będzie przypominać puree z ziemniaków). Ciągle mieszając smażymy ok. 3 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.

Do masy dodajemy jajka, jedno po drugim stale ucierając/miksując. Pod koniec dodajemy proszek do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Prostokątną blachę (najlepiej taką jaka jest w piekarniku) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy okrągłe ptysie o średnicy ok. 2 cm., można też ciasto nakładać łyżeczką. Należy pamiętać o dość sporych odstępach między ptysiami bo urosną w czasie pieczenia.

Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 220 stopni, jak ciasto będzie złote, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 7 minut. Na koniec suszymy ptysie przez 5 minut w temperaturze 150 stopni uchylając drzwiczki piekarnika.

Ptysie po upieczeniu powinny być suche w środku.

Mini ptysie z oszukanym foie gras

Przygotowanie nadzienia:

Śmietankę przelewamy do rondelka, dodajemy pokruszony ser pleśniowy i podgrzewamy aż ser się rozpuści. Odstawiamy aż masa przestygnie, po czym chowamy do lodówki. Gdy sos serowy się schłodzi dodajemy do niego drobiowe pasztety i dokładnie miksujemy. Gotowy mus wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Następnie przekładamy go do rękawa cukierniczego i napełniamy nim przekrojone na pół ptysie. Po wierzchu posypujemy drobno posiekanymi orzechami włoskimi i dekorujmy kiełkami.

Smacznego!

Mini ptysie z oszukanym foie gras

Więcej produktów znajdziecie na http://profi.com.pl


Wakacje z Profi

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź