Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0556.900 - Mini szarlotki
2
Mini szarlotki
  • 0556.900 - Mini szarlotki

Jabłecznik lubi prawie każdy! Dziś to klasyczne ciasto w trochę innej odsłonie – mini szarlotki, to tartaletki na kruchym cieście z nadzieniem z jabłek i migdałów. Proste i pięknie prezentujące się babeczki kuszą zarówno smakiem jak i wyglądem 🙂 Dla większości to smak z dzieciństwa! „Ukraść” kawałek jeszcze ciepłego ciasta – bezcenne!

Mini szarlotki

Składniki na ciasto:

  • 280 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 5-6 łyżek bardzo zimnej wody

 

Składniki na nadzienie:

  • 6 jabłek
  • 50 g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki kaszki manna
  • 20 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka miodu naturalnego

Mini szarlotki

Przygotowanie ciasta:

Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać masło i zagnieść ciasto. Na koniec dodać zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiać ciasto. Ciasto na 30 minut schować do lodówki.

Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.

Mini szarlotki

Przygotowanie nadzienia:

Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na małe kawałeczki, dodać płatki migdałowe, cukier i cukier wanilinowy, przyprawy, kaszkę manna i miód. Wymieszać.

0535.900

Ciasto wyjąć z lodówki. 1/3 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i np. za pomocą małej miseczki wycinać koła (średnica musi być większa niż formy, której użyjemy). Ciastem wyłożyć foremki do tartaletek lub formę do pieczenia muffinek. Widelcem zrobić kilka otworów w cieście i nałożyć nadzienie.

Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt. Następnie wyciąć cienkie paseczki i ułożyć na nadzieniu tak, aby tworzyły kratkę.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35-40 minut.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Mini szarlotki

Mini szarlotki

 

Komentarze

Pozostaw odpowiedź