Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 7970.900 - Mini tarty z ciasta francuskiego z kurczakiem i warzywami
Mini tarty z ciasta francuskiego z kurczakiem i warzywami
  • 7970.900 - Mini tarty z ciasta francuskiego z kurczakiem i warzywami

Mini tarty z ciasta francuskiego z kurczakiem i warzywami to moja propozycja na szybki ale ciekawy obiad. Nie dość, że wyglądają kusząco to są bardzo syte i smaczne. Możemy je serwować na obiad lub jako przystawkę! Ciasto francuskie z nadzieniem z kurczaka i warzyw zapieczone pod serową pierzynką.. mmm.. pyyycha! 🙂

Mini tarty z ciasta francuskiego z kurczakiem i warzywami

Składniki (wyszło 8 mini tart):

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 ml śmietany kwaśnej 18%
  • 150 g żółtego sera startego na tarce
  • 2 jajka
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2-3 suszone pomidory
  • kilka różyczek brokuła
  • 60 g zielonego mrożonego groszku
  • 50 g sera pleśniowego (użyłam złoty lazur)
  • masło do wysmarowania foremek
  • 1 łyżka oliwy

Mini tarty z ciasta francuskiego z kurczakiem i warzywami

Przygotowanie sosu:

W misce mieszamy śmietanę z żółtym serem i 2 jajkami. Dodajemy świeży tymianek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Mini tarty z ciasta francuskiego z kurczakiem i warzywami

Przygotowanie nadzienia:

Filet z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

Zielony groszek i brokuł gotujemy al dente (ok 2-3 minut).Odcedzamy i zahartowujemy zimną wodą.

Suszone pomidory i ser pleśniowy kroimy w kostkę.

Mini tarty z ciasta francuskiego z kurczakiem i warzywami

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Kokilki (foremki do zapiekania) smarujemy masłem i wykładamy spód i boki ciastem francuskim, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Na cieście układamy nadzienie (kurczaka, brokuł, zielony groszek i suszone pomidory) oprócz sera pleśniwego. Zalewamy sosem. Na wierzch kładziemy po kilka kawałków sera pleśniowego i zapiekamy przez ok. 25 minut aż ciasto i sos się zarumieni.

Podajemy ciepłe!

Mini tarty z ciasta francuskiego z kurczakiem i warzywami

 

Pozostaw odpowiedź