Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 4351.900 - Mini torciki marchewkowo orzechowe
Mini torciki marchewkowo orzechowe
  • 4351.900 - Mini torciki marchewkowo orzechowe

Ostatnio naszła mnie ochota na „coś” słodkiego! Nie chciało mi się przygotowywać dużej blachy ciasta więc przygotowałam mini torciki marchewkowo orzechowe z pysznym pomarańczowym kremem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany. Nie tylko pięknie się prezentują ale i zachwycają smakiem i najważniejsze – by je przygotować wystarczy tylko użyć blendera!

Mini torciki marchewkowo orzechowe

Składniki na ciasto:

  • 45 g orzechów pekan
  • 45 g orzechów włoskich
  • 200 g brązowego cukru
  • 35 g cukru pudru
  • 160 ml oleju rzepakowego
  • 3 jajka (małe)
  • 90 g musu jabłkowego (przepis na mus poniżej)
  • 210 g mąki tortowej
  • 1 szczypta soli
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 ½ łyżeczki przyprawy do pierników
  • 175 g marchewki (ok. 2 sztuk)

 

Składniki na mus jabłkowy:

  • 400 g jabłek
  • 1-2 łyżki cukru
  • sok z ½ cytryny

 

Mini torciki marchewkowo orzechowe

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml słodkiej śmietany 36%
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • 3 łyżki cukru pudru

 

Składniki na lukier:

  • 70 g orzechów pekan
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
  • 30 g płynnego miodu
  • 1-2 łyżki wody opcjonalnie

 

Mini torciki marchewkowo orzechowe

Przygotowanie musu jabłkowego:

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem i dodajmy sok z cytryny. Dusimy na małym ogniu aż płyn odparuje, a owoce zaczną się rozpadać. Miksujemy blenderem na gładki mus.

 

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni. Orzechy wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 6 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Prostokątną formę do pieczenia o dużej powierzchni smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W misce ucieramy cukier puder, cukier brązowy, jajka, mus jabłkowy i olej.

W drugiej misce mieszamy mąkę, przyprawę do pierników, sodę, proszek do pieczenia i sól. Do suchych składników dodajemy mokre i delikatnie mieszamy.

Uprażone orzechy rozdrabniamy/szatkujemy przy pomocy blendera. Marchewkę obieramy i trzemy (możemy również żyć do tego blendera) lub tarki o drobnych oczkach.

Orzechy i marchew dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy i wylewamy do formy. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka.

Ciasto studzimy.

Mini torciki marchewkowo orzechowe

Przygotowanie lukru:

Orzechy moczymy w wodzie przez ok. 1 godzine. Po tym czasie wszystkie składniki na lukier umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładką masę. Jeśli lukier jest za gęsty dodajemy 1-2 łyżki wody.

 

Przygotowanie kremu:

W misce ucieramy cukier ze skórką pomarańczową. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pomarańczowy cukier i serek mascarpone. Dokładnie mieszamy.

Za pomocą ringa (okrągłej obręczy) wycinamy z ciasta koła. Na jeden mini torcik potrzebujemy 3 blaty. Ciasto przekładamy kremem, na wierzchu rozprowadzamy lukier i dekorujemy orzechami, cynamonem i czekoladowymi posypkami.

Smacznego!

Mini torciki marchewkowo orzechowe

zBLOGowani.plimp - Mini torciki marchewkowo orzechowe

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź