Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1c - Kolorowe mini torciki z kremem z mascarpone
Kolorowe mini torciki z kremem z mascarpone
  • 1c - Kolorowe mini torciki z kremem z mascarpone

Od jakiegoś czasu chciałam zrobić takie mini torciki. Idealne dla małych dziewczynek i nie tylko.. 🙂 Wyglądały imponująco chociaż trzeba się przy nich sporo napracować. Osobiście następnym razem zmodyfikuję troszeczkę przepis na płaty ciasta i nasączę je np. sokiem pomarańczowym, a torciki zrobię w kolorze tęczy.

Kolorowe mini torciki z kremem z mascarpone

Składniki na ciasto:

Z podanych składników wychodzi 12 kółek w jednym kolorze. Jeśli chcecie aby torcik miał 3 lub 4 różnokolorowe warstwy – trzeba będzie ilość składników pomnożyć 3 lub 4 razy, wtedy otrzymamy 12 torcików 3 lub czterokolorowych

  • 200 g masła
  • 6 jaj rozmiar L
  • 200 g cukru
  • 240 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • barwnik spożywczy różowy lub fioletowy (użyłam w proszku)

Składniki na krem (na całość 12 torcików):

  • 750 g serka mascarpone
  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 4-5 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie odrobina barwnika różowego lub fioletowego

Kolorowe mini torciki z kremem z mascarpone

Ciasto:

Masło roztopić w rondelku i odłożyć żeby przestygło. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę (cukier dodawać stopniowo do jaj ciągle miksując). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wsypywać do masy jajecznej. Dodać przestudzone masło, ekstrakt waniliowy i odrobinę barwnika. Jeśli kolor jest zadowalający ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej uprzednio papierem do pieczeni formy o wymiarach ok. 35 x 27 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-180 stopni. Piec ok. 20 min (do suchego patyczka). Jeśli ciasto wyszło z górkami można je przełożyć na kratkę do góry nogami aby wyrównać wierzch.  Po wystygnięciu ciasta za pomocą szklanki wyciąć kółka o średnicy ok. 8 cm.

Z kolejnymi warstwami postępujemy tak samo. Zmieniamy tylko ilość barwnika dodając go więcej lub mniej w zależności jaki kolor ciasta chcemy uzyskać.

Krem:

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz serek mascarpone  i miksować do połączenia składników. Jeśli chcemy by nasz krem był różowy/fioletowy dodajemy odrobinę barwnika.

Kremem przełożyć każdą warstwę torcika (układając od najciemniejszej do najjaśniejszej). Górę torcików można udekorować pozostałym kremem (za pomocą worka cukierniczego).

Przechowywać w lodówce!

Kolorowe mini torciki z kremem z mascarpone

Pozostaw odpowiedź