Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
4 komentarzy

Miodowe ciasteczka

Chrupiące, miodowe ciasteczka z dodatkiem cynamonu są idealne na Święta! Przez miód ciasteczka są lekko twarde więc idealnie nadają się na choinkowe ozdoby. My najbardziej lubimy je maczać w ciepłej herbacie albo chrupać przy kubku mleka 🙂

Miodowe ciasteczka

Składniki:

  • 260 g mąki tortowej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • 115 g masła
  • 110 g brązowego cukru
  • 85 g płynnego miodu

 

Miodowe ciasteczka

Przygotowanie:

W jednej misce ucieramy masło z cukrem i miodem na jednolitą masę. W drugiej łączymy mąkę z solą, cynamonem i sodą oczyszczoną. Do masy stopniowo dodajemy składniki suche, ciągle ucierając. Mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Następnie owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na ok. 1-2 godziny.

Miodowe ciasteczka

Po tym czasie rozwałkowujemy na cienki placek. Przy pomocy foremki wycinamy dowolne ciasteczka. Ciasteczka przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 12-15 minut na złoty kolor.

Miodowe ciasteczka po upieczeniu w dotyku będą miękkie. Jak ostygną będą twarde!

Miodowe ciasteczka

Miodowe ciasteczka

4 komentarze

  1. Marta |

    Witaj Marto,
    przez weekend pozwoliłam sobie przejrzeć Twojego bloga i uważam że jest bardzo interesujący. Przepisy fajne, ciekawe i z pewnością będę je próbować w swojej kuchni. Ale przede wszystkim piękne zdjęcia! Będę tu często zagladać
    Pozdrawiam
    Marta- mama Franka

    Odpowiedz
  2. Anna |

    Piękne zdjęcia. Ja jutro również zamierzam przygotować pierniki. Rok temu nie wyszło, bo niestety czasu zabrakło. W tym roku postanowiłam, że nie odpuszczę.

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close