Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
1 komentarzy

Morelowe muffinki z kruszonką

Pyszne i szybkie w przygotowaniu morelowe muffinki z kruszonką są idealne jeśli macie ochotę na coś słodkiego. Delikatne, puszyste z dużą ilością świeżych owoców i słodką kruszonką…

Morelowe muffinki z kruszonką

Składniki na ciasto:

  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 130 g mąki tortowej
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 125 g jogurtu waniliowego
  • 60 g masła
  • 6-8 moreli

 

Składniki na kruszonkę:

  • 45 g mąki tortowej
  • 50 g cukru pudru
  • 30 g masła
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu

Morelowe muffinki z kruszonką

Przygotowanie kruszonki:

W mice mieszamy składniki na kruszonkę, kilka chwil siekamy wszystko nożem, a następnie ucieramy palcami na kruszonkę.

 

Przygotowanie muffinków:

W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier wanilinowy)

W drugiej misce mieszamy roztopione masło, jajka i jogurt. Suche i mokre składniki łączymy razem (do suchych dodajemy mokre), szybko mieszamy drewnianą łyżką. Z moreli usuwamy pestki i kroimy w dość grube kastę. Owoce dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości i posypujemy kruszonką.

Muffinki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni na ok. 25-20 minut.

Studzimy na kratce.

Morelowe muffinki z kruszonką

One Comment

Zostaw komentarz



Close