Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 5360.900 - Muffinki z czereśniami i makiem
Muffinki z czereśniami i makiem
  • 5360.900 - Muffinki z czereśniami i makiem

Chyba każdy uwielbia te babeczki! Wystarczy ok 40 minut i mamy coś słodkiego pod ręką. U mnie dziś muffinki z czereśniami i makiem. Pyszne, mięciutkie i wilgotne, nawet nie wiem kiedy zniknęły z talerza.

Muffinki z czereśniami i makiem

Składniki:

  • 120 g gęstej śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 110 ml mleka
  • 60 g roztopionego masła
  • 230 g mąki tortowej
  • 165 g cukru
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka wydrylowanych czereśni
  • 2 łyżki maku

Muffinki z czereśniami i makiem 

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i mak), w drugiej składniki mokre (śmietanę, sok z cytryny, esencję waniliową, jajka, mleko i roztopione masło).

Mokre i suche składniki łączymy razem szybko i niezbyt dokładnie (do suchych dodajemy mokre). Dodajemy wydrylowane czereśnie i jeszcze raz delikatnie mieszamy całość.

Foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości . Ja korzystam z tak zwanych papilotek, czyli papierowych foremek, które układam we wgłębieniach blachy, a dopiero do nich nakładam masę.

Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni

Muffinki z czereśniami i makiem

Pozostaw odpowiedź