Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
1 komentarzy

Mus czekoladowy

Delikatny, puszysty mus czekoladowy to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Jutro Walentynki więc myślę, że to idealna okazje by zaskoczyć ukochaną osobę czymś pysznym! Mus jest łatwy i szybki w przygotowaniu więc na pewno zdążycie przygotować go na romantyczną kolację.

Mus Czekoladowy

Składniki:

  • 2 jajka
  • 50 g cukru pudru
  • 580 ml śmietanki kremówki 36%
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g karmelowej czekolady albo białej

 

Mus Czekoladowy

Przygotowanie musu:

Jajko ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę (ok. 3 minut). W rondelku podgrzewamy 230 ml śmietanki – ważne aby jej nie zgotować. Ciepłą śmietankę wlewamy do ubitych jaj i kilka minut miksujemy. Mieszaninę ponownie wlewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 5 minut stale mieszając, aż zgęstnieje. Ważne żeby jej nie zagotować!

Masę dzielimy na dwie równe części. W jednej rozpuszczamy czekoladę mleczną, a w drugiej karmelową. Jeśli czekolada nie będzie się chciała rozpuścić można ponownie podgrzać.

Jak nasze musy przestygną chowamy je do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Mus Czekoladowy

Schłodzone kremy przekładamy do dwóch misek. Pozostałą śmietankę (350 ml) dzielimy na dwie równe części. Każdą ubijamy na sztywno. Jedna część ubitej śmietany dodajemy najpierw do masy z czekolady mlecznej, a drugą do masy z czekolady karmelowej. Miksujemy aż uzyskamy jednolity mus.

Gotowe musy możemy na przemian przełożyć do pucharków, nakryć folią spożywczą i chłodzić przez ok. 2-3 godziny.

Przed podaniem udekorować świeżymi owocami

Ja musy podałam na czekoladowych krążkach. W tym celu w kąpieli wodnej rozpuściłam 200 g mlecznej czekolady. Na foli aluminiowej, rozprowadziłam jeszcze ciepłą, płynną czekoladę rysując koła o średnicy ok. 8 cm., ostrożnie folię wstawiłam do lodówki aż czekolada zastygła. Delikatnie zdjęłam czekoladowe krążki i przełożyłam je musami.

Mus Czekoladowy

One Comment

Zostaw komentarz



Close