Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
7 komentarzy

Mus z awokado z wędzonym łososiem

Taki mus z awokado z wędzonym łososiem to idealna propozycja na romantyczną kolację we dwoje! Świetnie się też sprawdzi jako karnawałowa przystawka – nie tylko będzie zachwycać gości smakiem ale i wyglądem. Przygotujecie ją w kwadrans! Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do misy i zmiksować na gładki mus. Pamiętajcie tylko, że awokado dość szybko ciemnieje więc mus należy przygotować tuż przed podaniem.

Mus z awokado z wędzonym łososiem

Składniki na mus:

  • 1 duże awokado (lub 2 małe)
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g kwaśniej śmietany 22% lub 18%
  • 70 g serka śmietankowego chrzanowego
  • 3 orzechy włoskie
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

 

Dodatkowo:

  • 100 g wędzonego łososia
  • koperek do dekoracji
  • kilka oliwek
  • 2-3 orzechy włoskie

 

Mus z awokado z wędzonym łososiem

Przygotowanie musu:

Awokado przecinamy na pół i usuwamy pestkę. Przy użyciu łyżki oddzielamy miąższ awokado od skórki. Miąższ przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane orzechy włoskie, koperek oraz serek i śmietanę. Miksujemy blenderem na gładki mus. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdyby mus okazał się zbyt gęsty dodajemy jeszcze odrobinę śmietany.

Mus przekładamy do kieliszków, na wierzchu układamy plasterki wędzonego łososia. Całość dekorujemy orzechami, oliwkami i świeżym koperkiem.

Smacznego!

Mus z awokado z wędzonym łososiem

Mus z awokado z wędzonym łososiem

zBLOGowani.pl

7 komentarzy

  1. Gustavo Woltmann |

    Czy ma Pani jakiegoś ulubionego producenta wędzonego łososia? Ciężko znaleźć dobrą rybę, a dużo też ostatnio słyszy się o negatywnych stronach łososi hodowlanych… Pozdrawiam, Gustavo Woltmann

    Odpowiedz
  2. Para z gara |

    Zawsze, kiedy widzę takie danie: pełne smaku i odżywcze, pięknie podane i nawet nieduże, myślę sobie: takie posiłki mogłabym mieć. A potem… na szybko robię jajecznicę albo inne mało wykwintne danie… Jednak dzięki takim przepisom i pięknym zdjęciom, przynajmniej raz na jakiś czas udaje mi się przyrządzić coś tak pięknego i pysznego:) To będzie na pewno jedno z takich dań, dziękuję;)

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close