Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Naleśniki szpinakowe z serkiem śmietankowym i ziołami
4
Naleśniki szpinakowe z serkiem śmietankowym i ziołami
  • Naleśniki szpinakowe z serkiem śmietankowym i ziołami

Delikatne, cieniutkie i cudownie zielone naleśniki szpinakowe z serkiem śmietankowym i ziołami to idealna propozycja na lekki obiad lub leniwe śniadanie! Naleśniki szpinakowe są bardzo uniwersalne – można przygotować z nich zarówno wytrawne danie jak i wersję na słodko np. z serkiem mascarpone i owocami. Ja podałam je z delikatnym śmietankowym serkiem z dodatkiem świeżych ziół i rzodkiewki. Pycha!

Naleśniki szpinakowe z serkiem śmietankowym i ziołami

Naleśniki szpinakowe z serkiem śmietankowym i ziołami

Składniki na ciasto:

  • 115 ml mleka
  • 70 g szpinaku baby
  • 115 ml wody
  • 130 g mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka roztopionego masła

 

Składniki na nadzienie:

  • 400 g serka śmietankowego
  • 4-5 rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku lub szczypiorku
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie ciasta:

Szpinak płuczemy i miksujemy wraz z mlekiem np. w blenderze kielichowym do otrzymania gładkiego, zielonego płynu. Następnie dodajemy wodę, jajka i mąkę. Miksujemy aż otrzymamy gładkie ciasto. Odstawiamy na 15 minut by ciasto odpoczęło. Mieszamy.

Patelnie rozgrzewamy, możemy ją posmarować cienką warstwą oleju i smażymy z dwóch stron cienkie naleśniki.

 

Przygotowanie nadzienia:

Rzodkiewki i zioła drobno siekamy, dodajemy do serka i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Naleśniki smarujemy serkiem i zwijamy w rulon.

Smacznego!

Naleśniki szpinakowe z serkiem śmietankowym i ziołami

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź