Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Ogórki nadziewane twarogiem z wasabi i imbirem

Pyszne i orzeźwiające ogórki nadziewane twarogiem z wasabi i imbirem są idealne na karnawał i nie tylko. Lekka przekąska zachwyca nie tylko smakiem ale również wyglądem. Bardzo szybkie w przygotowaniu, równie szybko znikają z talerza!

Ogórki nadziewane twarogiem z wasabi i imbirem

Składniki:

  • 2 długie wężowe ogórki
  • 200 g chudego twarogu
  • 30 g orzechów włoskich
  • ½ łyżeczki świeżego startego imbiru
  • ½ łyżeczki pasty wasabi
  • sól
  • pieprz
  • koperek (kilka gałązek)
  • szczypiorek

 

Ogórki myjemy, obieramy (możemy zostawić cienkie paseczki skórki) i kroimy w słupki (z jednego ogórka powinno wyjść ok. 6 sztuk). Łyżeczką wydrążamy środki, miąższ odkładamy. Przygotowane do nadziewania ogórki solimy i odstawiamy na ręcznik papierowy.

Ogórki nadziewane twarogiem z wasabi i imbirem

Orzechy włoskie drobno siekamy. Miąższ z ogórków kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy twaróg z wasabi i startym na drobnych oczkach imbirem. Dodajemy orzechy i miąższ z ogórków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Masą serową wypełniamy ogórki. Przewiązujemy szczypiorkiem i dekorujemy gałązkami koperku.

Ogórki nadziewane twarogiem z wasabi i imbirem

 

 

 

2 komentarze

Zostaw komentarz



Close