Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 7430 - Orkiszowe muffinki z wiśniami
6
Orkiszowe muffinki z wiśniami
  • 7430 - Orkiszowe muffinki z wiśniami

Jeśli macie ochotę na „coś” słodkiego to koniecznie przygotujcie orkiszowe muffinki z wiśniami i pomarańczą. Pełnoziarniste babeczki pełne bakalii i owoców dodadzą energii na cały dzień, a cudowny zapach pomarańczy unoszący się w trakcie pieczenia wprawi w błogi nastrój.

7434 - Orkiszowe muffinki z wiśniami

Składniki na 12 sztuk

  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • 1 jajko duże (klasa wagowa L)
  • 230 ml mleka 3,2%
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 100 g mrożonych lub świeżych wiśni bez pestek
  • 1 garść bakalii

 

7457 - Orkiszowe muffinki z wiśniami

Przygotowanie:

W jednej misce za pomocą łyżki mieszamy suche składniki (mąkę pełnoziarnistą, cukier, sól i proszek do pieczenia), w drugiej składniki mokre (jajko, mleko, skórkę i sok z pomarańczy oraz olej).

Mokre i suche składniki łączymy razem szybko i niezbyt dokładnie (do suchych dodajemy mokre).

Foremki napełniamy ciastem. Najpierw po 1 łyżce, następnie dajemy po 2 wiśnie i ponownie ciasto. Po wierzchu posypujemy pozostałymi wiśniami i bakaliami.

Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!

7463 - Orkiszowe muffinki z wiśniami

7479 - Orkiszowe muffinki z wiśniami

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź