Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9681.900 - Ostrygi zapiekane
Ostrygi zapiekane
  • 9681.900 - Ostrygi zapiekane

Ostrygi dla jednych są symbolem luksusu, inni uważają je za silnie działający afrodyzjak. Są cenione w wielu kuchniach świata. Ostrygi najczęściej spożywane są świeże – na surowo! Dziś proponuję ostrygi zapiekane, równie smaczne i bardzo aromatyczne!

Ostrygi zapiekane

Składniki:

  • 6 świeżych ostryg
  • ½ cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ papryczki chili
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Ostrygi zapiekane

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy. Dodajemy do niego natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę soku z cytryny oraz drobno posiekaną papryczkę i szalotkę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ostrygi zapiekane

Ostrygi otwieramy, aby to zrobić należy mocno trzymać ostrygę w ręku, głębszą stroną do dołu i za pomocą małego, ostrego nożyka podważać muszlę przy złączeniu. Jeśli ostryga się otworzy należy nożem odciąć mięsień z górnej muszli. Następnie usuwamy mięsień z dolnej muszli, uważając by nie wylać płynu znajdującego się w środku. Ostrygi skrapiamy sokiem z cytryny. Ostrygi polewamy przygotowanym masłem i posypujemy tartym parmezanem. Grillujemy lub zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni ok. 10 minut.

Ostrygi zapiekane

Pozostaw odpowiedź