Ostrygi dla jednych są symbolem luksusu, inni uważają je za silnie działający afrodyzjak. Są cenione w wielu kuchniach świata. Ostrygi najczęściej spożywane są świeże – na surowo! Dziś proponuję ostrygi zapiekane, równie smaczne i bardzo aromatyczne!
Składniki:
- 6 świeżych ostryg
- ½ cytryny
- 1 ząbek czosnku
- ½ papryczki chili
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 szalotka
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy. Dodajemy do niego natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę soku z cytryny oraz drobno posiekaną papryczkę i szalotkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ostrygi otwieramy, aby to zrobić należy mocno trzymać ostrygę w ręku, głębszą stroną do dołu i za pomocą małego, ostrego nożyka podważać muszlę przy złączeniu. Jeśli ostryga się otworzy należy nożem odciąć mięsień z górnej muszli. Następnie usuwamy mięsień z dolnej muszli, uważając by nie wylać płynu znajdującego się w środku. Ostrygi skrapiamy sokiem z cytryny. Ostrygi polewamy przygotowanym masłem i posypujemy tartym parmezanem. Grillujemy lub zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni ok. 10 minut.