Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Paluszki gryczane

Co powiecie na taką pyszną i zdrową przekąskę? Paluszki gryczane z dodatkiem sera żółtego i natki pietruszki są idealne jeśli macie ochotę na coś lekkiego i odżywczego. Takie paluszki również świetnie smakują jako dodatek do zup.

Paluszki gryczane

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej prażonej
  • 120 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 110 g zimnego masła
  • 20 g tartego żółtego sera
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 110 ml lodowatej wody

 

Paluszki gryczane

Przygotowanie mąki gryczanej:

Kaszę przesypujemy do wąskiego i wysokiego naczynia i przy użyciu blendera mielimy na mąkę. (można użyć też młynka do kawy).

Paluszki gryczane

Przygotowanie paluszków gryczanych:

W misce mieszamy mąkę pełnoziarnistą, mąkę gryczaną, sól i posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy posiekane, zimne masło i ucieramy widelcem aż powstaną grudki. Następnie do ciasta dodajemy stary ser i mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy lodowatą wodę i szybko wyrabiamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i na 30 minut chowamy do zamrażalnika.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni.

Paluszki gryczane

½ ciasta cienko rozwałkowujemy (pozostałe chowamy do lodówki) na posypanym mąką blatem i kroimy w cienkie paski ok. 1 cm. Każdy pasek skręcamy/wałkujemy wzdłuż na kształt paluszka i przecinamy na pół. Paluszki układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut.

W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem.

Gotowe paluszki studzimy na kratce.

Paluszki gryczane

Paluszki gryczane

Zostaw komentarz



Close