Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0364.900 - Pełnoziarniste ciasto marchewkowo pomarańczowe czyli zdrowa słodycz
Pełnoziarniste ciasto marchewkowo pomarańczowe czyli zdrowa słodycz
  • 0364.900 - Pełnoziarniste ciasto marchewkowo pomarańczowe czyli zdrowa słodycz

Niezwykle aromatyczne, wilgotne i obłędne w smaku pełnoziarniste ciasto marchewkowo pomarańczowe jest idealne na jesienne popołudnia! Ciasto jest szybkie w przygotowaniu, zdrowe, o wyczuwalnej piernikowo pomarańczowej nucie z pysznym marchewkowym nadzieniem!

Pełnoziarniste ciasto marchewkowo pomarańczowe

Składniki na ciasto:

  • 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 duże jajka
  • 210 ml oleju
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 450 g marchewek Marwitki (3 opakowania świeżych marchewek Marwit)

 

Składniki na nadzienie:

  • 150 g marchewek Marwitki (1 opakowanie świeżych marchewek Marwit)
  • 100 g cukru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy

 

Składniki na lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 4-5 łyżki soku z pomarańczy

 

Pełnoziarniste ciasto marchewkowo pomarańczowe

Przygotowanie nadzienia:

W rondelku albo małej patelni doprowadzamy do wrzenia sok wyciśnięty z całej pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy i cukier. Mieszamy aż cukier się rozpuści i dodajemy całe marwitki (150 g). Marchewki dusimy/smażymy ok. 10-15 minut – ważne żeby się nie rozgotowały.

 

Przygotowanie ciasta:

Marwitki (450 g) ścieramy na tarce o drobnych o oczkach, do marchewki dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i sok, mieszamy.

W oddzielnych miskach mieszamy za pomocą łyżki składniki suche (cukier, mąki, proszek do pieczenia, sól, sodę, przyprawę do pierników i gałkę muszkatołową) i składniki mokre (jaja i olej).

Suche i mokre składniki łączymy razem, energicznie mieszając. Dodajemy marchewkę i mieszamy aż składniki się połączą.

Pełnoziarniste ciasto marchewkowo pomarańczowe

Prostokątną foremkę/keksówkę o wymiarach (32 x 11 cm) napełniamy połową ciasta, na ciasto układamy marchewki duszone w syropie pomarańczowym, dwie marchewki możemy odłożyć do dekoracji. Na marchewki wykładamy pozostałe ciasto.

Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na ok. 50-60 minut.

Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie przez 10-15 minut. Następnie wyjmujemy je i studzimy na kratce.

Pełnoziarniste ciasto marchewkowo pomarańczowe

Przygotowanie lukru:

Cukier puder mieszamy z sokiem z pomarańczy aż otrzymamy jednolitą masę. Jeśli lukier jest za gęsty można dodać odrobinę wody. Lukrem polewamy ciasto. Dekorujemy pozostawionymi marchewkami i skórką z pomarańczy.

Pełnoziarniste ciasto marchewkowo pomarańczowe

Pełnoziarniste ciasto marchewkowo pomarańczowe

Twój zdrowy lunchbox z Marwit

Pozostaw odpowiedź