Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
Pełnoziarniste marchewkowe muffinki z orzechami włoskimi i dżemem
0 komentarzy

Pełnoziarniste marchewkowe muffinki z orzechami włoskimi i dżemem

Obłędne, wilgotne i bardzo aromatyczne pełnoziarniste marchewkowe muffinki są idealne na jesienne dni. Zawsze uwielbiałam ciasto marchewkowe ale musze przyznać że marchewkowe muffinki są dużo lepsze. 🙂 Szybkie w przygotowaniu, pozytywnie zaskoczą smakiem. Do środka możemy dodać dowolne dodatki ja wybrałam orzechy włoskie ale idealnie pasują rodzynki, płatki migdałowe czy suszona żurawina. Przygotowałam dwie wersję marchewkowych muffinków – pierwsze z orzechami włoskimi, a drugie z orzechami i moim ulubionym dżemem wiśniowym z kardamonem i skórką pomarańczy. Muszę przyznać, że to połączenie bardzo mi smakuje. Zachęcam do eksperymentowania i nadziewania muffinków tym, co lubicie najbardziej 😀

Pełnoziarniste marchewkowe muffinki z orzechami włoskimi i dżemem

Składniki na ok. 15 sztuk:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ½ szklanki cukru demerara (brązowy cukier trzcinowy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 duże jaja (klasa wagowa L)
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki marchwi tartej na drobnych oczkach
  • ¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • opcjonalnie słoik ulubionego dżemu/konfitury (fajnie jak są w nim kawałki owoców)

Pełnoziarniste marchewkowe muffinki z orzechami włoskimi

W oddzielnych miskach mieszamy za pomocą łyżki składniki suche (cukier, mąki, proszek do pieczenia, sól, sodę, przyprawę do pierników i gałkę muszkatołową) i składniki mokre (jaja i olej).

Suche i mokre składniki łączymy razem, energicznie mieszając. Dodajemy marchewkę i orzechy i mieszamy aż składniki się połączą.

Foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości . Ja korzystam z tak zwanych papilotek, czyli papierowych foremek, które układam we wgłębieniach blachy, a dopiero do nich nakładam masę. Po wierzchu możemy posypać muffinki posiekanymi orzechami.

Jeśli chcemy aby nasze muffinki były z dżemem, to należy napełniać foremki łyżką ciasta, dodać łyżeczkę ulubionego dżemu i przykryć kolejną łyżką ciasta.

Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Pełnoziarniste marchewkowe muffinki z orzechami włoskimi

Zostaw komentarz



Close