Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Pełnoziarniste muffinki z malinami i orzechami włoskimi
3
Pełnoziarniste muffinki z malinami i orzechami włoskimi
  • Pełnoziarniste muffinki z malinami i orzechami włoskimi

Pełnoziarniste muffinki z malinami i orzechami włoskimi –  chciałabym napisać, że to dietetyczna wersja muffinków ale czy tak jest.. Hmm… na pewno są pyszne i bardzo puszyste! 😛 Znakomite jako przekąska w pracy i nie tylko.Pełnoziarniste muffinki z malinami i orzechami włoskimi

Składniki na 12 sztuk:

  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 120 g cukru demerara (brązowy cukier trzcinowy)
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 jajko duże (klasa wagowa L)
  • 1 szklanka mleka
  • 60 ml oleju
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g malin (można użyć dowolne owoce)
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Pełnoziarniste muffinki z malinami i orzechami włoskimi

Zgodnie z zasadą aby przygotować muffinki trzeba oddzielnie wymieszać za pomocą łyżki suche składniki (mąkę zwykłą i pełnoziarnistą, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia) i oddzielnie składniki mokre (jajko, mleko i olej).

Mokre i suche składniki łączymy razem szybko i niezbyt dokładnie (do suchych dodajemy mokre). Dodajemy posiekane orzechy i maliny i jeszcze raz delikatnie mieszamy całość.

Foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości . Ja korzystam z tak zwanych papilotek, czyli papierowych foremek, które układam we wgłębieniach blachy, a dopiero do nich nakładam masę.

Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź