Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 8418.900 - Penne z bazyliowym pesto i cukinią
1
Penne z bazyliowym pesto i cukinią
  • 8418.900 - Penne z bazyliowym pesto i cukinią

Penne z bazyliowym pesto i cukinią to idealne danie dla zapracowanych! Pyszny, pożywny makaron z aromatycznym pesto i chrupiącą cukinią zachwyci smakiem każdego. No i wystarczy 30 minut by przygotować to smaczne danie!

Penne z bazyliowym pesto i cukinią

Składniki:

  • 300 g makaronu penne
  • 2 cukinie
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 45 g tartego parmezanu

 

Składnik na bazyliowe pesto:

  • 2 szklanki listków bazylii
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

 

Penne z bazyliowym pesto i cukinią

Przygotowanie bazyliowego pesto:

Do misy robota wrzucamy listki bazylii, pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko zalewamy oliwą. Miksujemy wszystkie składniki na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Penne z bazyliowym pesto i cukinią

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Cukinię kroimy w słupki lub plasterki, dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy na oliwie kilka minut w woku lub dużej patelni. Do cukinii dodajemy makaron i 4-5 łyżki bazyliowego pesto, dokładnie mieszamy. Podgrzewamy ok. 5 minut. Całość posypujemy uprażonymi pestkami dyni i słonecznika i posypujemy tartym parmezanem.

Smacznego!

Penne z bazyliowym pesto i cukinią

Komentarze

  • Biedronek

    Written on 26 stycznia 2017

    cukinia w tym toświetny pomysł! a wogole polcam miksować też inne liście, ja mam kohersena MyCook i nauczyłem sie mase przepisów na takie pasty nie mui być bazylia

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź