Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 8102.900 - Penne z pieczarkami, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami
Penne z pieczarkami, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami
  • 8102.900 - Penne z pieczarkami, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami

Dziś zapraszam na szybkie i bardzo smaczne danie! Penne z pieczarkami, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami z woka to idealna propozycja na letni, rodzinny posiłek!

8067.900 - Penne z pieczarkami, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 300 g makaronu penne
  • 4 łyżki oliwy (można użyć oliwy z suszonych pomidorów)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • 1 biała cebula
  • 500 g pieczarek
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 10-12 suszonych pomidorów
  • 2 garście listków bazylii
  • sól
  • pieprz

 

8081.900 - Penne z pieczarkami, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W woku lub dużej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę (białą i czerwoną) pokrojoną w plasterki. Jak cebula lekko się zeszkli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pieczarki pokrojone w plasterki. Smażymy ok. 10-15 minut często mieszając żeby grzyby się nie przypaliły. Fasolkę szparagową blanszujemy i odcedzamy. Suszone pomidory kroimy w paseczki. Fasolkę i pomidory dodajemy do grzybów i dobrze mieszamy. Smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy ugotowany, gorący, odsączony makaron i posiekane listki bazylii. Dusimy ok. 3 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy.

8093.900 - Penne z pieczarkami, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami

8070.900 - Penne z pieczarkami, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami

Pozostaw odpowiedź