Dziś zapraszam na szybkie i bardzo smaczne danie! Penne z pieczarkami, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami z woka to idealna propozycja na letni, rodzinny posiłek!
Składniki:
- 300 g makaronu penne
- 4 łyżki oliwy (można użyć oliwy z suszonych pomidorów)
- 4 ząbki czosnku
- 2 czerwone cebule
- 1 biała cebula
- 500 g pieczarek
- 300 g fasolki szparagowej
- 10-12 suszonych pomidorów
- 2 garście listków bazylii
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W woku lub dużej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę (białą i czerwoną) pokrojoną w plasterki. Jak cebula lekko się zeszkli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pieczarki pokrojone w plasterki. Smażymy ok. 10-15 minut często mieszając żeby grzyby się nie przypaliły. Fasolkę szparagową blanszujemy i odcedzamy. Suszone pomidory kroimy w paseczki. Fasolkę i pomidory dodajemy do grzybów i dobrze mieszamy. Smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy ugotowany, gorący, odsączony makaron i posiekane listki bazylii. Dusimy ok. 3 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy.