Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
3 komentarzy

Pieczarki nadziewane serem pleśniowym i orzechami

Pieczarki nadziewane serem pleśniowym i orzechami to przekąska idealna na wszelkie imprezy, czy spotkania w gronie znajomych. Pieczone grzyby nadziewane serowym farszem zachwycą smakiem każdego! Jak większość przystawek robi się je naprawdę szybko. Polecam!

Pieczarki nadziewane serem pleśniowym i orzechami

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

 

Składniki na farsz:

  • 2-3 szalotki
  • 1 łyżka masła
  • 100 g sera pleśniowego
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 ml śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Pieczarki nadziewane serem pleśniowym i orzechami

Przygotowanie pieczarek:

Pieczarki oczyszczamy i usuwany nóżki, które odkładamy – dodamy je do farszu. Kapelusze lekko solimy i posypujemy pieprzem. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i smarujemy olejem. Pieczarki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni ok. 10 minut. Podpieczone pieczarki odwracamy żeby nadmiar wody wypłynął.

Pieczarki nadziewane serem pleśniowym i orzechami 

Przygotowanie farszu:

Nóżki pieczarek i szalotkę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. W misce rozgniatamy ser pleśniowy, dodajemy posiekane orzechy włoskie, śmietanę i podsmażone nóżki pieczarek. Dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanym farszem napełniamy kapelusze grzybów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na ok. 15 minut. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.

Pieczarki nadziewane serem pleśniowym i orzechami

3 komentarze

    • Marta |

      tak, wprawdzie migdały są delikatniejsze w smaku ale będą również pasować. Bardziej wyraziste w smaku będą np. prażone migdały. Pozdrawia i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku

      Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close