Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
Pieczone jabłko z konfiturą, orzechami i karmelem pod bezową pierzynką
0 komentarzy

Pieczone jabłko z konfiturą, orzechami i karmelem pod bezową pierzynką

Pogoda za oknem nie nastraja pozytywnie więc postanowiłam poprawić sobie samopoczucie pieczonym jabłkiem z konfiturą, orzechami i karmelem pod bezową pierzynką. 😀 Pyszny, gorący i zdrowy deser doda Ci dużo energii, a zapach pieczonych jabłek unoszący się w domu jeszcze przez długie godziny będzie wprawiał Cię w dobry nastrój.Pieczone jabłko z konfiturą, orzechami i karmelem pod bezową pierzynką

Składniki:

  • 4 duże jabłka
  • 125 g łuskanych orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki miodu naturalnego
  • 3 łyżki cukru
  • 80 g masła
  • 4 łyżeczki ulubionej konfitury/dżemu (użyłam konfitury z jeżyn i jabłek)

 

Składniki na bezę:

  • 1 białko
  • 50 g drobnego cukru
  • kilka kropli soku z cytryny
  • szczypta soli

 

Jabłka myjemy, odcinamy górną część i wydrążamy gniazda nasienne. Dodatkowo możemy zrobić nacięcie w połowie wysokości dookoła każdego jabłka, dzięki temu po upieczeniu skórka będzie ładnie wyglądać.

Masło rozpuszczamy z miodem i cukrem (cukier musi się rozpuścić) dodajemy orzechy i jeszcze chwilę gotujemy, często mieszając.

Białko ze szczyptą soli, ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, łyżeczka po łyżeczce dodajemy cukier, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Na koniec dodajemy kilka kropli soku z cytryny i miksujemy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka układamy w blasze do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym. Do środka nakładamy po łyżeczce konfitury, następnie wypełniamy je karmelem z orzechami i przykrywamy pianą z białek (po 1 czubatej łyżce na jabłko). Pieczemy ok. 45-50 minut.

Pieczone jabłko z konfiturą, orzechami i karmelem pod bezową pierzynką

Zostaw komentarz



Close