Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Pieczone kwiaty cukinii nadziewane łososiem

Pieczone kwiaty cukinii nadziewane łososiem są pyszną i lekką przekąską. Kwiaty nie są smażone na głębokim oleju tylko upieczone. W środku skrywają pyszne nadzienie z serka kremowego i wędzonego łososia. W towarzystwie pomidorków i bazylii tworzą niesamowite danie.

Pieczone kwiaty cukinii nadziewane łososiem

Składniki na nadzienie:

  • 6 kwiatów cukinii
  • 75 g wędzonego łososia
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku
  • 150 g serka śmietankowego typu Almette
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

 

Dodatkowo:

  • 2 pomidory
  • 2 łyżki listków świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

 

Pieczone kwiaty cukinii nadziewane łososiem

Przygotowanie nadzienia:

Łososia i koperek drobno siekamy dodajemy do serka i mieszamy. Na koniec dodajemy sok z cytryny i doprawiamy nadzienie do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Kwiaty cukinii delikatnie oczyszczamy, usuwamy pręciki ze środka (należy uważać by nie uszkodzić płatków, są bardzo delikatne). Kwiatów nie wolno myć! Kwiaty cukinii napełniamy przygotowanym nadzieniem (można użyć do tego rękawa cukierniczego) i po wierzchu delikatnie smakujemy oliwą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 15-20 minut.

Pieczone kwiaty cukinii nadziewane łososiem

W międzyczasie kroimy pomidory w drobną kostkę. Oliwę łączymy z przeciśniętym ząbkiem czosnku, dodajemy trochę soli i pieprzu. Pomidorki układamy na talerzu polewamy przygotowaną oliwą i posypujemy listkami bazylii. Podajemy z upieczonymi kwiatami cukinii.

Pieczone kwiaty cukinii nadziewane łososiem

Zostaw komentarz



Close