Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Pieczone marchewkowe pączki

Hmm… czy pączki mogą być dietetyczne..? Pieczone marchewkowe pączki są zdecydowanie mniej kaloryczne niż tradycyjne smażone pączki. Małe kuleczki z wyczuwalną nutą marchewki, imbiru i skórki pomarańczowej smakują rewelacyjnie! Coś mi się wydaje, że nie jedna z Pań dbających o linię chętnie po nie sięgnie.

Pieczone marchewkowe pączki

Składniki na ciasto:

  • 260 g mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 25 g masła
  • 60 ml ciepłego mleka
  • 110 g cukru
  • ½ łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2-3 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 150 g puree z marchewki

 

Dodatkowo:

  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 20 g masła
  • 1 łyżka oleju

Pieczone marchewkowe pączki

Przygotowanie puree z marchewki:

Marchewki myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości. Ugotowane marchewki przeciskamy przez praskę na puree lub mielimy w maszynce do mięsa.

Pieczone marchewkowe pączki

Przygotowanie ciasta na pączki:

25 g masła rozpuszczamy i odstawiamy żeby przestygło. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i również odstawiamy. W misce mieszamy puree z marchewki, jajko, żółtko, rozpuszczone masło, cukier, przyprawy i skórkę pomarańczową. Wlewamy mleko z drożdżami i ciągle ucierając stopniowo wsypujemy przesianą mąkę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto przekładamy po posmarowanej olejem miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na posypanej mąką powierzchni (ok. 1 ½ cm grubości) i za pomocą kieliszka wycinamy okrągłe pączki, które układamy na blasze (najlepiej takiej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z pączkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie na godzinę do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-200 stopni. Blachę z pączkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut.

Pieczone marchewkowe pączki

W międzyczasie rozpuszczamy 20 g masła. ½ szklanki cukru mieszamy z łyżeczką imbiru. Upieczone pączki smarujemy delikatnie masłem i wsadzamy do cukru wymieszanego z imbirem.

Smacznego!

 

2 komentarze

Zostaw komentarz



Close