Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9854.900 - Pieczone ziemniaki nadziewane wątróbką
2
Pieczone ziemniaki nadziewane wątróbką
  • 9854.900 - Pieczone ziemniaki nadziewane wątróbką

Pieczone ziemniaki nadziewane wątróbką to trochę mniej tradycyjny sposób podania wątróbki. Smaku dodatkowo nadaje podsmażona cebula, która przykrywa ziemniaki tworząc tzw. pierzynkę. Ziemniaki są proste w przygotowaniu naprawdę dobrze smakują! 🙂

Pieczone ziemniaki nadziewane wątróbką

Składniki:

  • ok. 1 kg kurzych wątróbek
  • 2 średnie cebule
  • 16-18 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • ½ szklanki dowolnego buliony
  • suszony majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki musztardy

Dodatkowo:

  • 1 ½ kg cebuli
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • świeży majeranek

 

Przygotowanie farszu:

2 cebule obrać i drobno posiekać (używam do tego robota kuchennego). Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę. Smażyć.

Wątróbkę opłukać, oczyścić i również drobno posiekać – polecam znowu użyć robota kuchennego  – idealnie rozdrobni wątróbkę. Dodać do podsmażonej cebuli. Dusić ok. 5-7 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dodać musztardę i wymieszać. Odstawić aby farsz przestygł.

Pieczone ziemniaki nadziewane wątróbką

Przygotowanie pierzynki z cebuli:

Cebulę obrać i pokroić w talarki. Lekko podsmażyć na maśle. Cebula ma się tylko zeszklić.

Pieczone ziemniaki nadziewane wątróbką

Przygotowanie ziemniaków:

Ziemniaki obrać, opłukać i przy pomocy łyżeczki wydrążyć  środki tak, aby powstały łódeczki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180-200 stopni. Do wydrążonych ziemniaków nałożyć farsz i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Podlać bulionem i przykryć podsmażoną cebulą. Piec pod przykryciem ok. 1 godziny i 20 minut.

Pieczone ziemniaki nadziewane wątróbką

Przed podaniem posypać świeżym majerankiem.

Pieczone ziemniaki nadziewane wątróbką

Komentarze

Pozostaw odpowiedź