Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
1 komentarzy

Pieczony camembert z figami i rozmarynem

Ostatnio mam ochotę na coraz bardziej jesienne dania.. Dziś będzie słodka rozpusta czyli pieczony camembert z figami i rozmarynem. Delikatny serek z płynnym nadzieniem ze słodkimi figami i orzechami włoskimi smakuje rewelacyjnie. Do tego delikatny aromat rozmarynu – niebo w gębie!

Pieczony camembert z figami i rozmarynem

Składniki na 2 porcje:

  • 2 okrągłe sery camembert
  • 4 świeże figi
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 2 gałązki rozmarynu

 

Dodatkowo:

  • 6 łyżek miodu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • bagietka

 

Pieczony camembert z figami i rozmarynem Pieczony camembert z figami i rozmarynem

Przygotowanie fig:

Na patelni rozpuszczamy 4 łyżki miodu, oliwę i ocet jabłkowy. Dodajemy dwie gałązki rozmarynu i gotujemy ok. 1 minuty. Figi kroimy na ćwiartki i umieszczamy w syropie, dusimy ok. 2 minut aż zmiękną.

Pieczony camembert z figami i rozmarynem

Przygotowanie sera:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Sery wyjmujemy z opakowania i wierzch każdego delikatnie nacinamy w kratkę. Sery obficie polewamy 6 łyżkami miodu. W złączenia od nacięć wkładamy gałązki rozmarynu. Sery wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut aż będą miękkie w dotyku.

Pieczony camembert z figami i rozmarynem

Po upieczeniu wyjmujemy z sera gałązki rozmarynu, na wierzchu układamy podduszone figi i orzechy. Całość polewamy pozostałym syropem z patelni.

Podajemy z bagietką.

Pieczony camembert z figami i rozmarynem

One Comment

Zostaw komentarz



Close