Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Pieczony kurczak w winie z kiełbasą, wędzoną papryką i rozmarynem

Niezwykle aromatyczny i delikatny pieczony kurczak w winie z kiełbasą, wędzoną papryką i rozmarynem zagościł dziś na moim stole. Połączenie delikatnego drobiowego mięsa i kiełbasy oraz słodko-dymny aromat marynaty sprawia, że nie można przejść obojętnie obok tego dania.Pieczony kurczak w winie z kiełbasą, wędzoną papryką i rozmarynem

Składniki:

  • 6-8 udek z kurczaka
  • 6 małych kremowych papryk
  • 2 cebule
  • 10 ząbków czosnku
  • 100 g pieczarek
  • 500 g kiełbasy (można użyć kilku rodzajów)
  • 125 g kuskusu
  • 170 ml wywaru z rosołu
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • 70 ml czerwonego wina Porto (tj. ok. 8-10 łyżek)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziela angielskie
  • opcjonalnie jeśli macie to 2 wędzone czerwone papryki

Pieczony kurczak w winie z kiełbasą, wędzoną papryką i rozmarynem

Kurczaka umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. W misce przygotować marynatę – wymieszać wino, oliwę, słodką wędzoną paprykę w proszku, suszony rozmaryn, liść laurowy i ziele angielskie. Do marynaty dodać kurczaka jeśli macie dodać też wędzoną czerwoną paprykę pokrojoną w paski. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Kremowe papryki umyć, ściąć część przy ogonku tak, aby można było je wypełnić kuskusem, usunąć ze środka gniazda nasienne.

Kuskus zalać gorącym wywarem z rosołu, przykryć i odstawić na ok. 15 minut. W międzyczasie pokroić w drobną kostkę czerwoną paprykę. Do kuskusy dodać czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i dobrze wymieszać.

Kremowe papryki napełnić kuskusem.

Pieczarki oczyścić, jeśli są duże pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Kiełbasę pokroić w nieduże kawałki.

Do naczynia żaroodpornego przełożyć kurczaka, posypać odrobiną wędzonej papryki. Do kurczaka dodać papryki nadziewane kuskusem, cebulę pokrojoną w pióra, kiełbasę, pieczarki oraz obrane ząbki czosnku. Całość posolić i skropić oliwą. Na wierzch położyć gałązki świeżego rozmarynu.

Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 45 minut. Pod koniec pieczenia można odkryć naczynie aby mięso się przyrumieniło.

Pieczony kurczak w winie z kiełbasą, wędzoną papryką i rozmarynem

2 komentarze

Zostaw komentarz



Close