Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
1 komentarzy

Piernikowe ciasto do góry nogami

Wilgotne, aromatyczne, piernikowe ciasto do góry nogami podbiło moje serce. Ma fantastyczny smak, głównie za sprawą gruszek, przyprawy do pierników i polewy toffi. Dlaczego nazywa się do góry nogami? Po upieczeniu ciasto odwracamy „do góry nogami” i to co mieliśmy na spodzie jest teraz na wierzchu.

Piernikowe ciasto do góry nogami

Składniki na polewę:

  • 75 g masła w temperaturze pokojowej
  • 125 g brązowego cukru

 

Składniki na ciasto piernikowe:

  • 180 g mąki tortowej pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 175 g brązowego cukru
  • 2 duże jajka, roztrzepane w temperaturze pokojowej
  • 120 g płynnego miodu naturalnego
  • 150 ml mleka
  • 100 g masła roztopionego
  • otarta skórka z połowy pomarańczy
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1-2 twarde gruszki

Piernikowe ciasto do góry nogami

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Okrągłą tortownicę o średnicy 20-23 cm smarujemy masłem, na spód dajemy papier do pieczenia, który również natłuszczamy.

Gruszki myjemy i kroimy w plasterki – nie obieramy ze skórki!

Przygotowanie polewy:

W małym garnuszku rozpuszczamy cukier i masło. Gotujemy chwilę aż zgęstnieje. Gorącą polewę wylewamy na spód tortownicy. Na polewie układamy połowę plasterków gruszki.

Przygotowanie ciasta:

W jednej misce łączymy wszystkie składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, sól, soda, przyprawy i cukier).

W drugiej mokre składniki (jaja, miód, masło i mleko). Do mokrych stopniowo dodajemy suche składniki aż powstanie jednolite ciasto. Na koniec dodajemy orzechy i otartą skórkę z pomarańczy – mieszamy.

Połowę ciasta wylewamy na gruszki. Na ciasto układamy pozostałe plasterki gruszki i przykrywamy je pozostałym ciastem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 min do tzw. suchego patyczka.

Jak ciasto trochę przestygnie odwracamy je do góry nogami i kładziemy na talerz/paterę. Zdejmujemy z wierzchu papier do pieczenia.

Piernikowe ciasto do góry nogami

One Comment

Zostaw komentarz



Close