Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
5 komentarzy

Piernikowe leniwe

Chyba każdy zna klasyczne leniwe.. ja dziś zapraszam na wersję zmodyfikowaną, powstałą na potrzeby konkursu #przepisnapiernika. Piernikowe leniwe od razu nam zasmakowały. Uwielbiam smak pierników, więc korzenna nuta pieści nie tylko moje kubki smakowe ale i zmysły 😉

To już ostatni przepis biorący udział w konkursie organizowanym prze firmę Kopernik. Mam nadzieję, że udało mi się udowodnić, że pierniczki nadają się nie tylko do ciast czy deserów 🙂

Więcej informacji o tym konkursie znajdziecie TUTAJ

Składniki na leniwe:

  • 400 g tłustego twarogu
  • 100 g mascarpone
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g mąki tortowej
  • 50 g Katarzynek Kopernik

 

Dodatkowo:

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 50 g Katarzynek Kopernik
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 garść obranych orzechów włoskich

Przygotowanie leniwych:

Twaróg ucieramy z mascarpone i cukrem pudrem. Katarzynki ścieramy na tarce na drobnych oczkach lub mielimy. Do sera dodajemy zmielone pierniki, mąkę ziemniaczaną i tortową oraz jajka. Mieszamy. Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i wyrabiamy aż otrzymamy dość twarde i zwięzłe ciasto.

Z ciasta formujemy wałki i odkrawamy kluski o wielkości 2-3 cm.

W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę wrzucamy nasze piernikowe leniwe partiami i gotujemy ok. 2 minut od wypłynięcia. Wyławiamy łyżka cedzakową.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód, przyprawę do pierników i orzechy – smażymy krótko. Na koniec dodajemy pokruszone pierniki Katarzynki. Mieszamy. Przygotowaną okrasą polewamy nasze leniwe.

Smacznego i leniwego popołudnia życzę!

5 komentarzy

Zostaw komentarz



Close