Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
3 komentarzy

Pierogi ruskie z kiełbasą

Dziś zapraszam na moje ulubione danie z dzieciństwa – ruskie pierogi! Ponieważ mój maż jest mięsożercą to dla niego przygotowałam pierogi ruskie z kiełbasą. Ja osobiście jako mała dziewczynka uwielbiałam te pierogi zaraz po ugotowaniu.. ukradkiem podbierałam je z półmiska i maczałam w kwaśniej śmietanie! Mniam…

Pierogi ruskie z kiełbasą

Składniki na farsz:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 150 g dowolnej kiełbasy
  • 200 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

 

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki tortowej
  • ok. 300 ml ciepłej wody (zależy ile mąka wchłonie)
  • 1 łyżka oleju
  • mąka do podsypywanie ciasta

 

Dodatkowo:

  • 2-3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki

Pierogi ruskie z kiełbasą

Przygotowanie farszu:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Kiełbasę i cebule kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy kiełbasę. Następnie dorzucamy cebulę i smażymy aż się ładnie zarumieni. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po usmażeniu odstawiamy aby kiełbasa z cebulą przestygła. Ziemniaki i ser mielimy w maszynce. Zmielone ziemniaki i ser łączymy z kiełbasą i cebulą, dodajemy sos sojowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Z farszu robimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (można też farsz nakładać łyżką bezpośrednio na ciasto).

Pierogi ruskie z kiełbasą

Przygotowanie ciasta:

W misce łączymy mąkę z olejem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką).

Pierogi ruskie z kiełbasą

Na jednej połowie ciasta układamy kulki farszu, przykrywamy je drugą połową i za pomocą specjalnego lejka wycinamy pierogi. Można też za pomocą szklanki wykrawać kółka i na środek każdego kłaść farsz i zlepiać pierogi.

Pozostałą cebulę kroimy w kostkę lub księżyce i podsmażamy na maśle.

Pierogi ruskie z kiełbasą

Gotowe pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minut od momenty wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.

Pierogi ruskie z kiełbasą podajemy z podsmażoną cebulką, posypane natką pietruszki lub z kwaśną śmietaną.

Pierogi ruskie z kiełbasą

Pierogi ruskie z kiełbasą

3 komentarze

Zostaw komentarz



Close