Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 8372.900 - Pijane kiełbaski z krewetką i śliwką w boczku
Pijane kiełbaski z krewetką i śliwką w boczku
  • 8372.900 - Pijane kiełbaski z krewetką i śliwką w boczku

Sezon na grillowanie czas zacząć! To chyba ulubiona rozrywka każdego faceta 🙂 A jak już jesteśmy przy mężczyznach to dziś coś specjalnie dla nich – pijane kiełbaski z krewetką i śliwką w boczku! Przystawka idealna, o rewelacyjnym smaku i aromacie! To co znajdą się chętni na takie szaszłyki?

Pijane kiełbaski z krewetką i śliwką w boczku

Składniki na szaszłyki:

  • 10 cienkich kiełbasek śląskich lub frankfurterek
  • 30 świeżych dużych krewetek
  • 30 suszonych śliwek
  • 15 plasterków wędzonego boczku
  • klasyczna przyprawa do grilla
  • sok ½ cytryny
  • 3 łyżki słodko-pikantnego sosu chili
  • sól

 

Składniki na marynatę:

  • 2 szklanki piwa
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżeczki musztardy Dijon
  • ½ papryczki chili
  • sól
  • pieprz

 

Dodatkowo:

  • 30 małych patyczków do szaszłyków

 

Pijane kiełbaski z krewetką i śliwką w boczku

Przygotowanie marynaty:

Zaczynamy od upicia naszych kiełbasek. W misce dokładnie mieszamy piwo z miodem. Do marynaty dodajemy trochę soli, pieprzu i drobno posiekaną papryczkę chili. Każdą kiełbaskę kroimy na 3 równe części. Kiełbaski przekładamy do pojemniczka i zalewamy marynatą. Pojemnik zamykamy i na noc chowamy do lodówki.

Pijane kiełbaski z krewetką i śliwką w boczku

Przygotowanie szaszłyków:

Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie.

Następnego dnia zaczynamy od krewetek. Krewetki myjemy, odrywamy główki i usuwamy pancerz i odnóża zastawiając ogonki. Obrane krewetki delikatnie solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy sos chili. Delikatnie mieszamy.

Plasterki boczku, kroimy na pół i każdą śliwkę owijamy w pół plasterka boczku. Śliwki posypujemy przyprawą do grilla.

Kiełbaski wyjmujemy z marynaty.

Każdy kawałek kiełbaski „otulamy” krewetką i nabijamy na patyczek. Dodajemy po jednej śliwce w boczku. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe szaszłyki.

Gotowe szaszłyki wrzucamy na rozgrzany ruszt i grillujemy ok. 5-6 minut z każdej strony.

Smacznego!

Pijane kiełbaski z krewetką i śliwką w boczku

Pijane kiełbaski z krewetką i śliwką w boczku

Pijane kiełbaski z krewetką i śliwką w boczku

 

www.alma24.pl

GRILL PIKNIK Menu

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź