Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
7 komentarzy

Pikantna zupa rybna z dorsza

Pikantna zupa rybna z dorsza ma bardzo wyrazisty smak i aromat. Połączenie bulionu rybnego z dorszem, krewetkami, pomidorami, selerem naciowym i czosnkiem sprawia, że zupę można jeść i jeść.. Osobiście lubię ją najbardziej następnego dnia, jak smaki się „przegryzą”.

Pikantna zupa rybna z dorsza

Składniki na bulion rybny:

  • ok. 1 ½ kg dowolnych ryb patroszonych z głowami (u mnie flądry i karasie)
  • pęczek włoszczyzny (marchewka, pietruszka, korzeń selera, por)
  • ½ kopru włoskiego (fenkuł)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól
  • ok. 2 litrów wody

Pikantna zupa rybna z dorsza

Składniki na zupę rybną:

  • ok. 1kg fileta z dorsza bez skóry
  • 15 średnich krewetek surowych, ewentualnie mrożonych
  • 2 puszki pomidorów (ok. 800 g)
  • ½ kopru włoskiego (fenkuł)
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 2 cebule
  • 1 biała część pora
  • 2-3 marchewki
  • 4-5 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 płaska łyżka słodkiej czerwonej papryki
  • ½ łyżeczki papryki chili lub płatków chili
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • cukier do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie

Przygotowanie bulionu rybnego:

Ryby umyć, oczyścić. Włoszczyznę również umyć, obrać i pokroić w kawałki. Do garnka włożyć ryby i włoszczyznę, zalać 2 litrami wody, dodać seler naciowy, koper, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez co najmniej godzinę. Pozostawić do wystudzenia i przecedzić.

Pikantna zupa rybna z dorsza

Przygotowanie krewetek:

Krewetki umyć. Usunąć głowy – oderwać je od pancerza lub odciąć nożem. Delikatnie podważać poszczególne kawałki pancerza i zdejmować je. Ostatni oderwać wraz z ogonem. Usunąć odnóża. Naciąć krewetkę nożem wzdłuż jej zewnętrznej krawędzi (na grzbiecie) i wewnętrznej (na brzuchu) i usunąć ciemną żyłkę (jelito). Jeszcze raz dokładnie opłukać krewetki.

Pikantna zupa rybna z dorsza

Pikantna zupa rybna z dorsza

Pikantna zupa rybna z dorsza

Przygotowanie zupy rybnej:

Cebulę pokroić w duża kostkę, pora i łodygi selera naciowego pokroić w plasterki. Wszystko podsmażyć na łyżce masła. Do bulionu rybnego dodać pomidory z puszki i zmiksować. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Do bulionu dodać marchewkę, koper włoski, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować. Dodać podsmażoną cebulę, pora i łodygi selera naciowego. Ostrą i słodką paprykę oraz czosnek. Gotować ok. 30 minut. Filety z dorsza umyć i pokroić w kawałki, dodać do zupy. Po 3 minutach dodać krewetki i sos sojowy oraz posiekaną natkę pietruszki. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Podawać z pieczywem.

Pikantna zupa rybna z dorsza

7 komentarzy

        • Dorszak 62 |

          Witam, zupa wygląda na przepyszną a przepis ciekawy. Obiecuję gotowanie w sobotę. Mam głowy i kręgosłupy dorszowe (wróciłem z rejsu wędkarskiego 🙂 ) i zrobię zupę na dorszach + Twoje dodatki. Mój syn wybrał ten przepis ha, ha, ha…..będzie pycha!!!! Dzięki.

          Odpowiedz
          • Kuchnia Marty |

            Syn wie co jest dobre! Mniam… świeże, własnoręcznie złowione rybki – marzenie! Mam nadzieję, że zupa będzie smakować – koniecznie daj znać!

  1. mario |

    Witam za zupe zaraz sie zabiore a powiedz mi ten fajny stół to sama czy ktoś zrobił i proszę o przepis jak zrobić taki stół.

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close