Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • skrzydełka - Pikantne skrzydełka w miodzie z chili i frytkami z marchewki
Pikantne skrzydełka w miodzie z chili i frytkami z marchewki
  • skrzydełka - Pikantne skrzydełka w miodzie z chili i frytkami z marchewki

Pikantne skrzydełka uwielbia mój mąż. Najbardziej lubi z grilla, ale grill to akurat jego specjalność. Ja przygotowuję je najczęściej w piekarniku i tak też będzie dziś. Żeby było coś zdrowego do skrzydełek proponuję frytki z marchewki.. nie smażone, a pieczone więc zdrowsze i dietetyczne.

Składniki na skrzydełka:Pikantne skrzydełka w miodzie podane z frytkami z marchewski

  • 2 kg skrzydełek
  • 6 łyżek miodu naturalnego wielokwiatowego
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • sok z cytryny
  • kawałek świeżego imbiru
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1-2 papryczki chili
  • sól

Skrzydełka należy umyć i osuszyć. Dzielimy je na trzy części (w stawach), najmniejszą odrzucamy (można wykorzystać np. podczas gotowania bulionu) pozostałe solimy. Do naczynia, w którym będziemy marynować skrzydełka dodajemy miód, sos sojowy i sok z cytryny. Przez praskę przeciskamy czosnek, papryczkę drobno siekamy, imbir obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki dodajemy do miodu i sosu sojowego. Do marynaty dodajemy skrzydełka, dobrze mieszamy. Zamykamy szczelnie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Pieczemy na kratce lub blasze na złoty kolor ok. 30-45 minut w temperaturze 180 stopni

 

Składniki na frytki z marchewki:Frytki z marchewki

  • 4-5 długie, w miarę równe marchewki
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól gruboziarnista

 

Marchewki obieramy i kroimy w słupki/frytki – zanurzamy na chwilę w zimnej wodzie i osuszamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy w nim frytki i posypujemy solą. Zapiekamy odkryte ok. 45 minut co jakiś czas obracając w temperaturze 180 stopni.

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź