Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Placki z cukinią i parmezanem

W sezonie takie placki z cukinią i parmezanem przygotowuję dość często. To idealna przekąska lub propozycja na lekką kolacje! Najbardziej lubię je z sosem czosnkowym! Do takich placków można dodać np. suszone pomidory lub marchewkę. Skusicie się?

Placki z cukinią i parmezanem

Składniki:

  • 450 g cukinii (1 średnia cukinia)
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • 1 jajko (małe)
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • pieprz
  • olej do smażenia

 

Placki z cukinią i parmezanem

Przygotowanie:

Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy ją na sitko i posypujemy solą. Pozostawiamy na ok. 1 godzinę żeby odsączyć nadmiar płynów.

Po tym czasie przekładamy cukinie na papierowy ręcznik i odsączamy z nadmiaru wody, następnie przekładamy ją do miski, dodajemy jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulę i parmezan. Doprawiamy do smaku pieprzem i dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy z dwóch stron małe placuszki (ok. 1 łyżki na sztukę).

Po usmażeniu placki przekładamy na papierowy ręcznik i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Podajemy np. z kwaśna śmietaną.

Placki z cukinią i parmezanem

 

Zostaw komentarz



Close