Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Podwójnie czekoladowa tarta

Dziś coś dla miłośników czekolady – podwójnie czekoladowa tarta jest po prostu obłędna! Idealnie kruche ciasto z dwoma czekoladowymi kremami przełamanymi lekko kwaśnym dżemem cytrynowym – idealna na letnie popołudnie.

Składniki na ciasto:

  • 190 g mąki tortowej
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła
  • 3-4 łyżki bardzo zimnej wody

 

Składniki na nadzienie:

  • 40 ml wrzącej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 500 g śmietankowego serka (np. philadelphia)
  • 80 g cukru
  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 200 g białej czekolady
  • 200 g mlecznej czekolady

 

Dodatkowo:

  • kilka truskawek do dekoracji
  • 2-3 łyżki ulubionego dżemu

 

Przygotowanie ciasta:

Mąkę mieszamy z solą i cukrem pudrem, dodajemy posiekane masło i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto chowamy na ok. 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy do tarty o średnicy 25 cm. Nadmiar ciasta odcinamy, a formę wkładamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy przez ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze ok. 20-25 minut. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Podpieczony spód ciasta smarujemy dżemem.

Przygotowanie nadzienia:

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy na bok.

Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie.

Serek ucieramy z cukrem. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do serka, delikatnie mieszamy. Na koniec do masy serowej dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie miksujemy. Masę dzielimy na dwie równe części.

Do jednej dodajemy przestudzoną, rozpuszczoną białą czekoladę. Miksujemy aż otrzymamy jednolity krem. Krem z białej czekolady wylewamy na spód tarty, wyrównujemy łyżką i wstawiamy do lodówki.

W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczną czekoladę, gdy przestygnie dodajemy ją do pozostałej masy serowej. Miksujemy. Masę wylewamy na ciasto.

Ponownie wstawiamy do lodówki by krem stężał. Tarte dekorujemy truskawkami.

Smacznego!

2 komentarze

  1. Arek |

    Podwójnie czekoladowe – rewelacja. A wydaje się takie cieniutkie i skromne, a domyślam się ile w tym musi być słodyczy. Aż żal, że do pieczenia mam dwie lewe ręce…

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close