Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Sezon grzybowy trwa więc dziś zapraszamy na polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym. Uwielbiam to połączenie smaków. Aromatyczny, maślano śmietanowy sos z kurkami i delikatne mięsko. Wystarczy do tego odrobina kaszy i mamy pyszny i wykwintny obiad, który przygotujecie w kilka chwil.

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Składniki na polędwiczki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju

 

Składniki na sos kurkowy:

  • 250 g kurek
  • 1-2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml buliony warzywnego
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Przygotowanie polędwiczek wieprzowych:

Mięso oczyszczamy i kroimy w plastry. Nacieramy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i smażymy z każdej strony aż mięso się ładnie zarumieni (po 3 minut z każdej strony). Wysmażone polędwiczki zdejmujemy z patelni.

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Przygotowanie sosu kurkowego:

Grzyby czyścimy i płuczemy. Cebulę drobno siekamy w kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy kurki i smażymy przez ok. 5 minut. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do grzybów. Do grzybów dodajemy bulion i dusimy aż zredukujemy bulion o połowę. Na koniec wlewamy śmietankę i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Sos z kurek dusimy kilka minut aż zgęstnieje. Do gotowego sosu wkładamy usmażone polędwiczki i dusimy ok. 7 minut. Na koniec posypujemy natką pietruszki.

Polędwiczki wieprzowe z sosem kurkowym podajemy z kaszą gryczaną.

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Zostaw komentarz



Close