Półfrancuskie rogaliki na słodko i słono to połączenie kruchego, drożdżowego – półfrancuskiego ciasta i kremu z mlecznej czekolady i mielonych orzechów w wersji na słodko i połączenie gorzkiej czekolady, sera pleśniowego i mielonych orzechów w wersji słonej. Posypane płatkami migdałowymi lub sezamem smakują wybornie. Przepis na ciasto do rogalików podebrałam mojej mamie, która często je piekła jak jeszcze razem mieszkaliśmy.
Składniki na ciasto półfrancuskie:
- 450 g mąki tortowej
- 200 g margaryny miękkiej
- 2 duże jaja w temperaturze pokojowej
- 115 ml ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
Składniki na krem czekoladowo orzechowy (wersja na słodko):
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g mielonych orzechów włoskich
Składniki na nadzienie (wersja na słono):
- ok. 50 g gorzkiej czekolady
- 100 g sera pleśniowego np. niebieski lazur
- 20 g mielonych orzechów włoskich
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- płatki migdałowe/sezam
- mąka do podsypywania ciasta
Przygotowanie kremu:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mielone orzechy i mieszamy.
Przygotowanie nadzienia:
Czekoladę drobno siekamy, ser kruszymy. Łączymy z mielonymi orzechami.
Przygotowanie ciasta półfrancuskiego:
Mleko mieszamy z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 10-15 minut. Mąkę przesiać, dodajemy margarynę, jaja, sól i mleko z drożdżami . Ciasto chwilę wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką (ok. 60 minut). Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy mąką i wyrabiamy, dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła o grubości ok. 0,5 cm. i kroimy na 8 równych trójkątów.
Przygotowanie rogalików:
Na trójkąty nakładamy w zależności od wersji, którą wybraliśmy albo krem( po łyżeczce na trójkąt) i rolujemy od szerszego końca do węższego, albo nadzienie z sera pleśniowego Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy z 2 łyżkami mleka, smarujemy rogaliki i posypujemy płatkami migdałowymi lub sezamem . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut.