Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 8941.900 - Półfrancuskie rogaliki na słodko i słono
Półfrancuskie rogaliki na słodko i słono
  • 8941.900 - Półfrancuskie rogaliki na słodko i słono

Półfrancuskie rogaliki na słodko i słono to połączenie kruchego, drożdżowego – półfrancuskiego ciasta i kremu z mlecznej czekolady i mielonych orzechów w wersji na słodko i połączenie gorzkiej czekolady, sera pleśniowego i mielonych orzechów w wersji słonej. Posypane płatkami migdałowymi lub sezamem smakują wybornie. Przepis na ciasto do rogalików podebrałam mojej mamie, która często je piekła jak jeszcze razem mieszkaliśmy. Półfrancuskie rogaliki na słodko i słono

Składniki na ciasto półfrancuskie:

  • 450 g mąki tortowej
  • 200 g margaryny miękkiej
  • 2 duże jaja w temperaturze pokojowej
  • 115 ml ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli

Półfrancuskie rogaliki na słodko i słono

Składniki na krem czekoladowo orzechowy (wersja na słodko):

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g mielonych orzechów włoskich

Półfrancuskie rogaliki na słodko i słono

Składniki na nadzienie (wersja na słono):

  • ok. 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g sera pleśniowego np. niebieski lazur
  • 20 g mielonych orzechów włoskich

Półfrancuskie rogaliki na słodko i słono

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • płatki migdałowe/sezam
  • mąka do podsypywania ciasta

 

Przygotowanie kremu:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mielone orzechy i mieszamy.

Przygotowanie nadzienia:

Czekoladę drobno siekamy, ser kruszymy. Łączymy z mielonymi orzechami.

Przygotowanie ciasta półfrancuskiego:

Mleko mieszamy z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 10-15 minut. Mąkę przesiać, dodajemy margarynę, jaja, sól i mleko z drożdżami . Ciasto chwilę wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką (ok. 60 minut). Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy mąką i wyrabiamy, dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła o grubości ok. 0,5 cm. i kroimy na 8 równych trójkątów. Półfrancuskie rogaliki na słodko i słono

Przygotowanie rogalików:

Na trójkąty nakładamy w zależności od wersji, którą wybraliśmy albo krem( po łyżeczce na trójkąt) i rolujemy od szerszego końca do węższego, albo nadzienie z sera pleśniowego Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy z 2 łyżkami mleka, smarujemy rogaliki i posypujemy płatkami migdałowymi lub sezamem . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut. Półfrancuskie rogaliki na słodko i słono

Pozostaw odpowiedź