Nikt z nas rano nie lubi tracić zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku. Najczęściej przygotowujemy kanapki – do pracy, na uczelnie, dzieciom do szkoły. Są łatwe, szybkie i pożywne. Niestety kanapki mogą się nam szybko znudzić. Co zrobić by do tego nie doszło i jak uniknąć kanapkowej monotonii?
NIE BÓJ SIĘ EKSPERYMENTOWAĆ
Śniadanie to najważniejszy posiłek, dostarcza nam energii na cały dzień. Zadbaj o to, by przygotowywane przez Ciebie kanapki od dziś były nie tylko pożywne ale i atrakcyjne dla oka. Postaw na różnorodność, nie bój się eksperymentować! Zamiast białego pieczywa wybierz razowe lub z ziarnami i pamiętaj o dużej ilości świeżych warzyw – im bardziej kolorowo tym lepiej.
Tak naprawdę kanapki możemy przygotować z tym na co mamy akurat ochotę, lub co mamy w lodówce. Mogą być na słodko lub wytrawne, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.
Warto pamiętać, że odpowiednio przygotowana kanapka może nie tylko rewelacyjnie smakować ale również zastąpić pełnowartościowy posiłek. Wystarczy, że do jej przygotowania użyjemy nowej Ramy Classic, która dostarczy nam niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają ochronnie na układ krążenia oraz zawiera witaminy A, E i D. Ważne jest również pieczywo – pełnoziarniste zawiera spore ilości błonnika, który jest bardzo ważnym elementem zrównoważonej i zdrowej diety oraz świeże warzywa, które stanowią źródło witamin i mikroelementów.
SMAK JEST NAJWAŻNIEJSZY
Dzięki wysokiej jakości, wyselekcjonowanym składnikom nowa Rama Classic ma wyjątkowy, delikatny smak. Co więcej kanapki możemy przygotowywać od razu po wyjęciu margaryny z lodówki. Od dziś koniec z nudnymi kanapkami! Z Ramą stworzysz prawdziwe kulinarne arcydzieła, które zachwycą przede wszystkim smakiem ale i wyglądem! Dodatkowo zadbasz by Twój organizm otrzymywał niezbędne do funkcjonowania kwasy tłuszczowe – Omega 3 i 6.
Proponowane przeze mnie dziś kanapki są zdrowe i pożywne, dlatego zachęcam Was do ich przygotowania.
Pełnoziarnista bagietka z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i rukolą
Składniki na 3 kanapki:
- 1 pełnoziarnista bagietka
- Rama Classic
- 1 garść rukoli
- 100 g szynki parmeńskiej w plasterkach
- 3 suszone pomidory z zalewy
- 1 okrągły ser camembert
Przygotowanie:
Bagietkę kroimy na 3 części, każdą przecinamy wzdłuż na pół, jedną połówkę (spód) smarujemy Ramą, następnie układamy rukolą, suszone pomidory pokrojone w plasterki, szynkę i ser camembert również pokrojony w plasterki. Przykrywamy wierzchnią połową bułki.
Smacznego!
Potrójna kanapka w wersji delux
Składniki na 2 kanapki:
- 6 kromek pszennego chleba
- Rama Classic
- 4 plasterki żółtego sera
- 6 plasterków szynki drobiowej
- 4 liście sałaty
- ½ czerwonej papryki
- 6 plasterków wędzonego boczku
Przygotowanie:
Kromki chleba grillujemy/opiekamy żeby były chrupiące. Plasterki boczku podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu na złoty kolor. Jedną kromkę chleba smarujemy Ramą, na margarynę kładziemy plasterek sera, na ser układamy zrolowane plasterki szynki, następnie kilka plasterków papryki i liść sałaty. Przykrywamy drugą kromką chleba – wierzchnią stronę smarujemy Ramą. Na kromkę kładziemy ponownie żółty ser, później liść sałaty i 3 plasterki boczku, przykrywamy trzecią kromką. W ten sam sposób przygotowujemy drugą kanapkę.
Smacznego!
Kanapki zwierzaki
Składniki na 1 kanapkę:
- 2 kromki chleba
- Rama Classic
- 2 plasterki szynki drobiowej
- 1 garść roszponki
- szczypiorek
- 2-3 rodzynki
Przygotowanie:
Z chleba wycinamy główkę, szyję, uszy, korpus i nóżki żyrafy. Główkę, uszy, szyję i korpus smarujemy Ramą, następnie kładziemy plasterki szynki i docinamy taki sam kształt. Z sera wycinamy różki, łaty, oczy, pyszczek i ogonek. Oczka i nozdrza robimy z rodzynek.
Żyrafę układamy na talerzu, z roszponki i szczypiorku robimy trawę, z żółtego sera słoneczko!
Jak widać kanapki wcale nie muszą być nudne i pracochłonne! Wystarczy użyć wyobraźni i stworzyć zdrowe i smaczne kanapki, które zachwycą każdego smakiem i wyglądem.
Jeśli macie dzieci to zachęcam Was do wspólnego przygotowywania kanapek przedstawiających różne zwierzaki. Dzięki temu nie tylko możemy urozmaicić dietę naszych pociech, to również świetna okazja do rozwijania ich wyobraźni i kreatywności oraz możliwość wspólnego gotowania.