Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Ravioli ze szpinakiem i sosem z kurek
Ravioli ze szpinakiem i sosem z kurek
  • Ravioli ze szpinakiem i sosem z kurek

W lasach i na straganach pojawiły się już kurki. Uwielbiam te grzyby i już nie mogłam się doczekać pierwszych zbiorów. Tym razem postanowiłam przygotować Ravioli ze szpinakiem i sosem z kurek. Danie niezwykle proste jednak bardzo pyszne i niesamowicie aromatyczne. Koniecznie je przygotujcie!

Ravioli ze szpinakiem i sosem z kurek

Składniki na ciasto:

  • 550 g mąki tortowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Składniki na sos kurkowy:

  • 250 g świeżych kurek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 suszone pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 150 ml bulionu grzybowego

 

Składniki na farsz:

  • 2-3 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 200 g świeżego szpinaku baby
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 50-60 g sera feta
  • sól
  • pieprz

Ravioli ze szpinakiem i sosem z kurek

Przygotowanie sosu z kurek:

Grzyby czyścimy i płuczemy. Cebulę i suszone pomidory drobno siekamy w kostkę, podsmażamy na maśle i oliwie, dodajemy kurki i smażymy przez ok. 5 minut. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do grzybów. Wszystko zalewamy bulionem i dusimy aż część płynu odparuje. Następnie dodajemy śmietankę i sos sojowy. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos z kurek dusimy kilka minut, aby grzyby zmiękły.

 

Przygotowanie farszu:

Na patelni rozpuszczamy masło i oliwę. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na tłuszczu. Gdy cebule lekko się zeszkli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy kilka chwil i dodajemy szpinak. Dusimy kilka minut i dodajemy pokruszony ser feta. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Ravioli ze szpinakiem i sosem z kurek

Przygotowanie ciasta:

Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy przez około 10 minut. Następnie ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek.

Na jednym z nich układamy w odstępach ok. 5 cm łyżką farsz. Ciasto wkoło farszu smarujemy zwilżonym w wodzie pędzelkiem, przykrywamy drugim płatem ciasta, dociskamy wokół nadzienia i wycinamy przy użyciu noża, radełka lub wykrawaczki kształt ravioli (okrąg lub kwadrat).

Ravioli wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3-4 minut od momenty wypłynięcia (czas gotowania zależy od wielkości pierożków). Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.

Ravioli przed podaniem polewamy sosem grzybowym,

Smacznego!

Ravioli ze szpinakiem i sosem z kurek

 

 

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź